New Simphony Orchestra “Makris”

U Beogradu je proteklog vikenda, u velikoj dvorani Kolarčeve Zadužbine održan inauguralni gala koncert novog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste. Novi simfonijski orkestar predstavio je popularan program muzike romantičara Čajkovskog, Glinke, Sibelijusa, Griga, Elgara, Bramsa, Bartoka i Andreasa Makrisa.

U prepunoj sali Kolarca, novi simfonijski orkestar je ovim koncertom započeo svoje kulturne i koncertne aktivnosti koje planira da publici predstavi u budućnosti. Orkestar će delovati kao glavni instrumentalni ansambl Nove beogradske opere, ali će takođe koncertirati i samostalno.
Zahvaljujući strateškoj saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca, koncerti će biti održavani uglavnom u dvoranama ove elitne muzičke kuće, što će dodatno doprineti popularizaciji repertoara koji orkestar želi da ponudi kao i samog orkestra.

Tokom koncerta, dirigent Gosta se obratio publici, ističući kako je osnivanje novih kulturnih institucija i orkestara u našoj zemlji izuzetno potrebno zbog velikog broja mladih talentovanih umetnika koji, zbog deficita orkestara i ansambala, više nego često ostaju neiskorišćeni. Predrag Gosta je istakao da su članovi Novog simfonijskog orkestra upravo mlađi umetnici, i da će se aktivnosti orkestra koncentrisati na operski, simfonijski ali i kamerni repertoar, na način kako se to radi u najboljim svetskim operskim kućama ili simfonijskim orkestrima. Kroz aktivnosti Nove beogradske opere, Barokne akademije i Studija za ranu muziku koji organizuje tradicionalni Festival rane muzike, Gosta je obećao prisutnima da će se orkestar pojavljivati na sceni u proseku jednom mesečno.

Novi simfonijski orkestar će nositi ime grčko-američkog kompozitora Andreasa Makrisa (1930-2005), čiju 85. godišnjicu rođenja i 10. godišnjicu smrti obeležavamo ove godine. Andreas Makris je živeo i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je rodom iz Grčke.

Članice Wonder Strings kvarteta i ranije su sarađivale sa Gostom, te ih je on sa zadovoljstvom pozvao da učestvuju na ovako značajnom projektu. Prva violina kvarteta, Mirjana Nesković, ovom prilikom bila je koncertmajstor a Ivana Uzelac vođa viola orkestra. Svojim iskustvom i energijom članice kvarteta su umnogome doprinele kvalitetu ovog orkestra.

New Simphony OrchestraNew Simphony OrchestraNew Simphony Orchestra

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar