Fina muzika za vaše venčanje

MUZIKA ZA FINE SVADBE

Kako unajmiti gudački kvartet za vaše venčanje
Koji je repertoar najprikladniji za fino venčanje
Šta sve treba da znate kada unajmljujete gudački kvartet i slične bendove za svadbu

Venčanje u restoranu Stadion

Nedavno je Wonder Strings gudački kvartet unajmljen  da svira ceremoniju venčanja. Klijent je uspešan poslovan čovek i stručnjak u svojoj oblasti. Nakon što smo se dogovorili oko satnice, mesta sviranja, honorara, usledila su cuvena pitanja:

”Vi ste kvartet? A koliko vas ima? ”
”Koliko vam je onda stolica potrebno?”
”Zašto vam je potreban suncobran? Pa nećete se istopiti od malo sunca?” (“ Instrumenti su, znate, vrlo osetljivi na atmosferske prilike”) ,
”Da li možete da budete obučene tako i tako?” (”Ne, ne nosimo duboki dekolte i kratke suknje ”)
”Da li imate na repertoaru nesto od Željka Joksimovića? ”

Ovo poslednje nateralo me je da napišem ovaj tekst.

Venčanje na Kalemegdanskoj terasi

Klijentela koja unajmljuje gudački kvartet za venčanja veoma je raznovrsna. Namera je da samo venčanje dobije na eleganciji i finoći a gudački kvartet i klasična muzika su pravi izbor za to. Ima ljudi koji prilikom unajmljivanja gudačkog kvarteta za svadbu  tačno znaju šta žele i zašto unajmljuju baš ovakvu vrstu muzike i sa njima je divno sarađivati. Ima onih koji ništa ne znaju o tome ili vrlo malo, i to i priznaju, i rado se prepuštaju sugestijama. Sa njima je saradnja takođe divna. A ima onih koji ne znaju ništa, ali misle da su mnogo pametni. Oni  su najgori.  To su oni koji prilikom izvođenja najlepših i najpoznatijih kompozicija pitaju : ”A je l može nešto brže i poznatije?  Na primer nešto od Bitlsa?”

Svirajući venčanja imale smo niz komičnih situacija – tražili su nam da sedimo na helijumskom balonu dok sviramo, da improvizujemo na licu mesta dok u pozadini ide film o Džozefini Bejker (da, na venčanju). Jednom su nas pozvali sa pauze da sviramo sečenje torte. Na jednoj svadbi smo nastupale uz latino plesače, KUD, a postojao je čak i voditelj programa.  Prisustvovali smo svetom činu u kojem su mladenci odlučili da uzmu po deo prezimena jedno od drugog i spoje ga u jedno, jedinstveno. Jednom nas je mladina majka dok smo svirale O Sole mio pitala da li znamo  nešto italijansko.

S toga mislim da nije loše informisati ljude koji traže finu muziku za svadbu na šta da obrate pažnju prilikom odabira benda  i koja je zapravo funkcija gudačkog kvarteta na venčanjima.

Venčanje u restoranu Glamur

Da bih objasnila otkud gudački kvartet u obredima venčanja, moram prvo da se osvrnem na bitnu razliku između pravoslavne i katoličke crkve po pitanju muzike. Katolička crkva u svojim obredima dozvoljava instrumentalnu, kao i polifonu muziku (muziku  sastavljenu od dva ili vise melodičnih glasova). Obredi u katoličkim crkvama se  izvode uz pomoć orgulja. Ako nema orgulja, ili je venčanje na otvorenom, unajmljuje se najčešće gudački kvartet ili neki drugi ansambl.

Za razliku od katoličke, pravoslavna crkva ne dozvoljava korišćenje instrumenata pri crkvenim obredima već samo jednoglasnu, vokalnu muziku koja obezbeđuje jednostavnost i čistotu bez čulnih elemenata. Običaj da se kvartet iznajmljuje za venčanja  na ovim prostorima došao je sa Zapada.

Mladenci najradije unajmljuju finu muziku i gudački kvartet  u periodu  između crkvenog i građanskog venčanja, kada gosti dolaze iz crkve u restoran gde će se održati građansko venčanje i svadbeno veselje. Želja je da to bude tiha, nenametljiva muzika ali ipak dovoljno interesantna gostima. Zbog toga se od repertoara uglavnom traži romantična muzika, evergreen, light jazz, stranci najviše vole klasičnu muziku, a sve češće se traži i pop-rok repertoar. Ono što je najlepše je kada mladenci unajme gudački kvartet  za prvi svadbeni ples, obično valcer ili neki tango. Moderni mladenci vole da kvartet svira rok i pop repertoar, ali ako mene pitate za savet uvek sam za ono sto je elegantno i romantično, classy : malo arija, poneka napolitanska pesma, filmska muzika (valcer iz filma Amarkord), obavezno tango, malo evergrina, light jazz, What a wonderful world, Strangers in the night, Besame mucho, latino zvuk Devojke sa Ipaneme, šampanjac i ugođaj je potpun.

Postoje  slučajevi kada se fina muzika i gudački kvartet unajmljuju i za celo venčanje pa je onda kombinacija repertoara preporučljiva. Za svadbe koje dugo traju, Wonder Strings preporučuju nastup sa perkusionistom jer je veoma efektan i po dinamici može da obavlja funkciju pravog benda za svadbu.

Wonder Strings imaju i specijalan muzički repertoar za venčanja koji se sastoji od najpoznatijih numera klasične muzike. To su uglavnom kompozicije duhovnog i svečanog karaktera, delovi misa, kantata, oratorijuma, himne, arije, kanoni –  Canon in D – Pachelbel, Air – J. S. Bach, Ave Maria – Bach/Gounod ili Schubert, Trumpet tune – Purcell, Trumpet voluntary – Stanley, Jesu of joy of man’s desiring – Bach, Here comes the bride – Wagner ( kada mlada dolazi )  , Wedding march – Mendhelsson ( svira se kada se ceremonija završi ), Winter – Vivaldi, Meditation – Masne, i mnoge druge kompozicije.

Osim repertoara vodimo računa i o našem pojavljivanju, te imamo i specijalne haljine za venčanja kreatorke Bojane Nikolic i Nevene Nićetin  kao i cipele za venčanja Marry Ed i cipele Lilu kreatorke Danijele Biškup.

Wonder Strings New Pics

Osim gudačkog kvarteta, za kojim je najveća potražnja, Wonder strings na ponudi imaju i druge bendove prikladne za svadbe i venčanja kao što su gudački trio,  dve violine, violina i viola, violina i čelo, trio violina,viola,čelo a tu su i sastavi sa flautom, gitarom, harfom, perkusijama.

Wedding weekend 2013

Neka od mesta za venčanja na kojima smo najšešće svirali  su Hotel Square Nine, Crown Plaza, Metropol,  Kalemegdanska terasa, Sonata Open Concept, restoran ĐurđevdanJahting klub Kej, restoran FranšGlamur,  Lava Bar, Vila Jelena, i dr.

Aleksandra Popović

www.wonderstrings.com

Komentara (4)

 1. Natasa Mikanovic

  Drage dame, jako mi se svidja kako izvodite muziku. Moje pitanje je da li imate slobodan termin01.08. u pitanju je svadba u Zelezniku. gradjansko ce biti pre svadbe tako da smo zeleli da unajmimo kvartet samo za ulazak gostiju do ulaska mladenaca,tj do prvog plesa? I naravno interesuje me cena, verovattno vremena oko pola sata do sat? Hvala ,pozdrav.
  Natasa

 2. Maja Rankovic

  Poštovani, interesuje me da li ste 10.Septembra.
  Moj partner I ja smo razmišljli da unajmimo gudački kvartet u periodu okupljanja gostiju pa do izlaska mladenaca, nekih sat vremena. Svadba je na otvorenom, Klub S, Jakovo.
  Naravno I cena me interesuje.
  Hvala unapred.
  Maja.

 3. Selena Quach

  Postovani,
  Da li ste slobodni 06.08.2017 od 18:30 do 19:30 h.
  Zelim da vas unajmim u periodu okupljna gostiju. Svadba je zakazana u Promenadi u Beton Hali.

  Pozdrav,
  Selena & David

  1. aleksandra

   Draga Selena, poslali smo mejl sa detaljnim informacijama. Pozdrav

Ostavi svoj komentar