Robert Šuman i Klara Vik – iza svakog uspešnog muškarca stoji jedna velika žena

Klara Vik (Clara Wieck 1819-1896) bila je velika ljubav Roberta Šumana (Robert Schumann).

Robert Šuman i Klara Vik – iza svakog uspešnog muškarca stoji jedna velika ženaKlara Vik bila je talentovana nemačka pijanistkinja, kompozitorka i učiteljica.

Protiveći se volji svog oca Fridriha Vika, udala se za Šumana u 19. godini. Uprkos tome što su imali sedmoro dece (osmo je umrlo), nastavila je da koncertira svirajući, pre svega Šumanova dela, te je ona i najviše pomogla njegovom velikom uspehu.

Njihov porodični prijatelj bio je Johanes Brams koji je jedno vreme i živeo u njihovoj kući, a nakon Šumanove smrti Klara je nastavila da se druži sa Bramsom.

Mnogi kažu da je Brams bio zaljubljen u nju.

Robert Šuman najpre je želeo da Klara odustane od nastupa na koncertima i da se posveti porodici. Ali ona je svoj prvi koncert nakon sklapanja braka održala već u jesen iste godine. Jednom je zapisala: „Neću da odustanem od umetničkog rada, jer bih čitavog života to sebi prebacivala.“

U vreme Robertove smrti Klara je imala 37 godina. Nikada više nakon Robertove smrti nije prestala da nastupa u crnini. Najznačajnija pijanistkinja 19. veka, Klara Šuman, bila je i glavni izdavač kompletnog stvaralačkog opusa svoga muža Roberta Šumana i adaptirala je za klavir kompozicije koje joj je on posvetio.

Izuzetna žena Klara Vik Šuman kod nas je postala poznata zbog trivijalnog razloga. Naime, njen lik se nalazio na novčanici od 100 nemačkih maraka.

Piše: Aleksandra Popović