Film Širom zatvorenih očiju i Šostakovičev valcer

Još jednom se Stenli Kjubrik zasluženo našao u ovom feljtonu sa svojim ostvarenjem Širom zatvorenih očiju (Eyes wide shut).

Ovaj američki film snimljen je 1999. godine i po žanru je drama. Kao i svi Kjubrikovi filmovi, rađen je po romanu. U pitanju je roman Artura Šniclera Traumnovelle.

Glavni likovi su čuveni njujorški lekar i njegova supruga. Ona priznaje svom suprugu da mašta o preljubi, a to njega navodi na razmišljanja i preispitivanja koja ga dovode do noći prepune moralnih i seksualnih otkrića. Glavne uloge tumače Tom Kruz i Nikol Kidman.

Film, po rečima samog Kjubrika “istražuje seksualnu ambivalenciju srećnog braka i pokušava da izjednači važnost seksualnih snova sa mogućom realnošću”.

Kao i svi Kjubrikovi filmovi, i ovaj obiluje sjajnom muzikom. Kjubrik koristi muziku Mozartovog Rekvijema, Lista, Ligetija, Šostakoviča.

U početnoj sceni filma javlja se Šostakovičev valcer koji nagoveštava atmosferu čitavog filma. Glavnu temu donosi saksofon i to kao da ovoj kompoziciji daje posebnu draž. Dugo se verovalo da je to valcer br. 2 iz njegove Džez svite za orkestar čija je partitura bila izgubljena za vreme Drugog svetskog rata. Međutim, kasnije je ustanovljeno da je ovaj valcer iz Svite za orkestar koja se sastoji iz osam stavova. Svita je neka vrsta kolekcije Šostakovičeve muzike iz drugih njegovih dela (uglavnom operskih i filmskih).

Prvim izvođenje ove svite u Londonu dirigovao je Mstislav Rostropovič, čuveni violončelista.

Piše: Aleksandra Popović