Film Život je lep i Ofenbahova Barkarola iz Hofmanovih priča

Uživajte u ovoj divnoj muzici jer, posle svega, život je lep!

Život je lep La vita e bella (ital.) je italijanski film snimljen 1997. godine. Režirao ga je Roberto Benini koji tumači i glavnu ulogu u filmu.

Priča filma prati jevrejsku porodicu za vreme Drugog svetskog rata, koja završava u koncentracionom logoru. Konobar Gvido pokušava da na komičan način objasni svom sinu da je sve to samo igra u kojoj je nagrada tenk.

Film je osvojio veliki broj nagrada, od kojih su najznačajnije nagrada žirija u Kanu 1998. i 3 Oskara – za najboljeg glumca i glavnu ulogu, za najbolji film na stranom jeziku i za najbolju muziku.

Originalnu muziku za film Život je lep napisao je Nicola Piovani. Ali bez obzira na ovu divnu originalnu muziku, asocijacija na ovaj film je dirljiva scena u kojoj glavni junak, u sred nacističkog logora, na razglasu pušta svojoj voljenoj prelepu Barkarolu iz Hofmanovih priča Žaka Ofenbaha. Melodiju koja ih podseća na početak njihove ljubavi i bezbrižne dane u kojima nisu ni slutili sta ih čeka.

Opera Hofmanove priče nastala je po motivima pripovetki E. T. A. Hoffmana, nemačkog ranog romantičara. U svojim duhovitim pripovetkama sa mnogo fantazije, on pripoveda o svojim nesrećnim ljubavima – mehaničkoj lutki, kurtizani, glumici, pevačici. Čuvena Barkarola nalazi se u drugom činu opere. Glavni junak Hofman se udvara kurtizani Đulijeti na noćnoj zabavi pored velikog kanala u Veneciji. Nijh dvoje pevaju Barkarolu uz pratnju hora. On veruje da je ljubav obostrana, ali ne zna da ga Đulijeta zavodi po nalogu čarobnjaka koji želi da zaposedne mladog pesnika. Opera je premijerno u celini izvedena 1881. u Beču.

Roberto Benini (Roberto Remigio Begnini, 1952) je italijanski glumac, filmski, pozorišni i televizijski režiser. Nosilac je italijanskog odlikovanja Cavaliere di Gran Croce OMRI.

Žak Ofenbah (Jacques Offenbach, 1819-1880) bio je francuski kompozitor i čelista nemačkog porekla. Zaslužan je za razvoj i popularnost francuske operete. Hofmanove priče su jedina opera koju je napisao.

Piše: Aleksandra Popović

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar