Numere sa repertoara Wonder kvarteta: tango Por una cabeza

“No mistakes in Tango” – Al Paćino

 Numere sa repertoara Wonder kvarteta : tango Por una cabezaArgentinski tango i uopšte tango kao muzika puna strasti, jedan je od najbitnijih muzičkih žanrova koji svaki gudački kvartet treba da ima na svom repertoaru. Ova muzika prelepo zvuči u izvođenju gudačkih instrumenata.

Argentinski tango “Por una cabeza” je jedna od najsviranijih numera na repertoaru Wonder strings gudačkog kvarteta.

Por una cabeza je španska reč, tačnije izraz iz konjičkih trka, koji znaci “za glavu”, odnosno da je konj u trci pobedio za glavu. Ovaj poznati argentinski tango datira iz 1935. godine, a muziku i tekst su napisali Karlos Gardel i Alfredo le Pera. Tekst govori o čoveku koji je se sa velikom strašću kladi na konje i svoju zavisnost upoređuje sa načinom na koji ga privlače žene.

Por una Cabeza argentinski tango je izvođen bezbroj puta od strane mnogih izvođaca, obrađivan i upotrebljen u mnogim filmskim scenama. Najpoznatija je svakako ona iz filma Miris žene sa Al Paćinom u glavnoj ulozi. Numeru u ovom filmu izvodi The Tango Project koji se i pojavljuje u ovoj sceni.

“No mistakes in Tango” (nema grešaka u igranju tanga) – kaže Al Paćino u filmu.

Osim ovog filma, numera se nasla i u filmovima Delikatesna radnja, Istinite laži, Šindlerova lista i dr. Džon Vilijams je aranžirao ovaj tango za solo violinu i simfonijski orkestar i on se našao na albumu Filmske serenade (Cinema serenade) u izvođenju čuvenog violiniste Isaka Perlmana.

Opustite se i zaigrajte sa nama argentinski tango!

Piše Aleksandra Popović

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar