Proleće u klasičnoj muzici

Dolazak proleća uvek povezujemo sa buđenjem, pokretom. Posle dužeg vremena izgleda da sam se i ja pokrenula i nastavila sa pisanjem. Proleće je uvek bilo inspiracija mnogim umetnicima pa tako i kompozitorima klasične muzike. Izabrala sam da vam predstavim pet dela klasične muzike posvećenih proleću.

POSVECENJE PROLEĆA – IGOR STRAVINSKI

Posvećenje proleća je balet i orkestarsko delo Igora Stravinskog. Napisano je za baletsku trupu Sergeja Djagiljeva 1913 godine. Originalnu koreografiju uradio je Vaslav Nižinski a scenu i kostime Nikolas Roerich. Ovo delo prvi put je izvedeno u maju 1913. u Théâtre des Champs-Élysées i, s obzirom na svoj avangardni karakter, izazvao pravu senzaciju. Smatra se jednim od najznačajnijih dela klasične muzike 20.-tog veka.

U svojo belešci dirigentu, Stravinski kaže da je Posvećenje muzičko- koreografsko delo, ujedinjeno jednom idejom – misterijom i kreativnom snagom proleća.

Sastoji se iz dva dela a to su Kult Zemlje i Žrtva. Scene ovog baleta su inspirisane paganskim običajima prastanovnika Rusije i nekultivisanom prirodom i njenim buđenjem. Sama muzika nije toliko u prvom planu koliko raznovrsni i neobični ritmovi , metrovi i disonance, kojima se dočarava varvarski momenat i sirova snaga prirode, a koji su bili veoma napredni i avangardni za to doba.

FRUHLINSSTIMMENG ( VOICES OF SPRING ) – JOHANN STRAUSS II

Voices of spring je poznati valcer Johana Štrausa II iz 1882. godine za solo sopran i orkestar.

Ovo delo Štraus je posvetio austrijskom pijanisti I kompozitoru Alfredu Grunfeldu. Poznati koloratutrni sopran tog vremena Biancha Bianchi ( Berta Švarc) otpevala je ovaj valcer na premijeri.

Valcer slavi proleće i obiluje prolećnim motivima. Jedan je od najpoznatijih i najlepsih valcera klasične muzičke literature.

LA PRIMAVERA – A.VIVALDI

Proleće je jedan od 4 koncerata iz ciklusa Četiri godišnja doba baroknog kompozitora, muzičara i sveštenika Antonija Vivaldija. Delo je napisano 1723.godine.

Svaki od koncerata sastoji se iz tri stava u kojima se muzičkim tehnikama picikata, tremola, trilera i dr. dočaravaju pojave iz prirode kao što su oluja, sneg, cvrkut ptica. Ovo je jedan od prvih primera programnosti u muzici.

PRIMAVERA PORTENA – ASTOR PIAZZOLLA

Vivaldijeva Godišnja doba inspirisala su mnoge umetnike, pa tako najpoznatijeg kompozitora tango muzike Astora Pjacolu. On je komponovao ciklus od četiri tanga pod imenom The Cuatro Estacione Portenas ili Četiri godišnja doba Buenos Airesa.

Delo je napisano za kvintet koji čine violina, klavir, električna gitara, kontabas i bandoneon , ali je kasnije doživelo razne transkripcije.

PROLECNA SONATA – L.V.BETHOVEEN

Sonata br. 5 opus 24 u F duru za violinu i klavir Ludviga Van Betovena zove se i Prolećna sonata. Objavjena je 1801. godine a napisana je u čast grofa Moritz von Fries-a kome je posvećena i njegova sedma simfonija.

Sonata se sastoji iz četiri stava sa veoma efektnim skercom.

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar