Pesme o moru i s prizvukom mora

Leto je u jeku a ja nikako da posvetim tekst simbolu leta – moru , iako već dugo zdušno koristim čari istog. Moram se nekako odužiti. Interesantno, pokazalo se da kiša, vetar, sneg, a pogotovu sunce, imaju više poklonika od mora. Nije bilo lako napraviti lep izbor pesama o moru jer je more nekako zapostavljeno u muzici. Ipak, more je bilo inspiracija umetnicima i muzicarima iz raznih muzickih zanrova i zato je ova lista stilski različita, ali ipak, čini mi se, interesantna.

CANCAO DO MAR

Prava pesma o moru portugalske pevačice fantastičnog glasa Dulce Pontas.

I was dancing in my boat
Besides the Cruel Sea
And the sea roaring
Says that I was stealing
The light peerless
Thy look so beautiful

OMARE E TU

Još jednu pesmu o moru otpevala je Dulce Pontas, ali u duetu sa čuvenim tenorom Andreom Bočelijem.

LA MER

More je orkestarsko delo Kloda Debisija, tačnije “tri simfonijske skice za orkestar ” kako ih je sam kompozitor nazvao. Ovo impresionističko remek- delo muzike svoju premijeru imalo je 1905. godine u Parizu. U početku nije bilo sjajno prihvaćeno , da bi kasnije doživelo ogromnu popularnost. Skice imaju sledeća imena – Od jutra do podneva na moru, Igra talasa i Dijalog vetra i mora.

SEA LION WOMAN

Sea Lion Woman je američka tradicionalna pesma . Verzija Nine Simon zove se Sea Line Women i pretpostavka je da govori o prostitutkama na dokovima koje u “liniji” (line) dočekuju mornare. Ovu pesmu su, osim Nine Simon, obradili i Feist i Bob Sinkler

.

SEA OF LOVE

Pesmu je napisao Phil Philips, snimljena je 1959. godine i doživela veliki uspeh. Najpoznatija obrada ove pesme je Honeydrippers-a, a ja sam je zavolela u istoimenom filmu The Sea Of Love sa Al Paćinom i Elen Birkin. Za ovaj film obradu je uradio i Tom Waits i dao joj malo mračniji prizvuk. Pesma ne govori o moru, već o ljubavi, ali i ovom moru bismo se svi rado kupali. I ne bi izlazili iz vode .

BEYOND THE SEA

U filmu More ljubavi javlja se još jedna pesma u kojoj se pominje more, a u izvodjenju Bobi Derina. Pesma je u originalu na francuskom, napisao ju je Charles Trenet i zove se La Mer. Jack Lawrence je iskoristio muziku, promenio tekst u engeski i dodao reč Beyond. Pesma ima mnogo obrada, a ja sam izabrala onu koju izvodi Django Reinhardt.

UNDER THE SEA

Čini mi se da ne postoji osoba kojoj ova numera ne izmami osmeh. Pesma je iz Diznijevog crtanog filma Mala sirena i peva je rak Sebastijan sireni Arijel. Pesma je komponovana u karipskom stilu i, uz fantastičnu animaciju, veoma je duhovita. Osvojila je Academy Award za najbolju originalnu pesmu 1989 . godine.

OCEAN

Pesma Ocean je sa albuma Boy irske grupe U2 . Veoma je kratka, traje oko minut, a inspiracija za tekst je priča Slika Dorijana Greja kao i Bonova sećanja iz detinjstva. Okean u ovoj pesmi predstavlja zivot.

HYMN TO THE SEA

Pesmu je napisao i komponovao Dzejms Horner i ona se našla na soundtrack-u filma Titanik. Njena prepoznatljiva tema nalazi se i u glavnom hitu filma My heart will go on koji peva Celine Dion.

KRIVO JE MORE

Nisam mogla da odolim a da ne uvrstim ovu čuvenu rok baladu benda Divlje jagode. Koliko je samo klinaca naučilo da svira gitaru uz ovu pesmu i koliko se ljubavi rodilo na plažnim noćnim žurkama uz zvuke ove pesme

Aleksandra Popovic
Violinista Simfonijskog orkestra RTS
Osnivac i clan Wonder Strings kvarteta

Komentara (3)

  1. NN

    Toliko lijepih pjesama koje su Dalmatinci otpjevali moru ovdje nedostaje.

    1. aleksandra

      Pozdrav NN, ostavite linkove u komentaru, rado ćemo uključiti i te pesme u neki sledeći post 🙂 Veliki pozdrav, Wondersice

Ostavi svoj komentar