Dajte mi rakije i Japanka – nesuđena imena hitova grupe SMAK

Znate li da pesma Daire, uz čije ritmove retko ko ne krene da automatski udara ritam, puni 47 godina? Ovo jugoslovensko muzičko remek delo nastalo je 1970, u Čačku. Ako ste i mogli da pogodite godište, evo jedne činjenice koju sigurno ne znate – naziv Daire je tek drugi izbor.

Točak, legenda jugoslovenskog rokenrola, lider grupe Smak, otkrio nam je neke zanimljivosti dok smo pripremale izdanje CD-a “Wonder, YU Rock!”. Čak dve pesme ove grupe našla su svoje mesto na našoj listi ex yu hitova, a u izvođenju za gudački kvartet možete ih čuti i na našem Youtube kanalu.

Ako umrem sada, kupite daire

Znate li da pesma Daire, grupe Smak, hit uz čije ritmove retko ko ne krene da automatski udara ritam, ima 47 godina? Ovo jugoslovensko muzičko remek delo nastalo je 1970, u Čačku. Ako ste i mogli da pogodite godište, evo jedne činjenice koju sigurno ne znate – naziv Daire je tek drugi izbor.

Grupa Smak je imala skroz drugačije planove:

“Pesmu Daire sam napravio još u Čačku davne 1970 godine. Pesma se zvala “Dajte mi rakije”, bila je u a molu i u puno sporijem tempu. Kasnije smo dodali refren i zbog pevačke lage promenili tonalitet u e mol.” – ovo nam otkriva legendarni Točak, u razgovoru povodom našeg CD-a Wonder, YU Rock!

Dok zvuk ovih reči polako ispunjava prostor, a mozak nekako brzo pokušava da otpeva reči “Dajte mi rakije” u ritmu Daira, ali dosta sporije… pa to je skroz druga pesma? 🙂

Naša obrada pesme Daire, u aranžmanu za gudački kvartet i perksuije koje svira Aleksandar Sale Radulović, na kahonu, ritmičnoj kutiji, donosi drugačiji zvuk Daira – ipak, vajb je prepoznatljiv. Uživajte uz snimak iz Kragujevca, sa svirke, a studijsku verziju možete da čujete na našem CD-u.

U nama na Balkanu struji ista krv

U nastavku razgovora sa Radomirom Mihajlovićem, gitaristom benda, došli smo do još nekih zanimljivosti. Poznato je da je Smak imao saradnju sa grupom TIME i prvenstveno Dadom Topićem. Ono što verovatno niste znali jeste Dadov direktni uticaj na pesmu Na Balkanu koju vrlo radom izvodimo.

Na Balkanu je bila numera predviđena za B stranu singla, na kome bi A strana bio hit Gore-dole. Radilo se o instrumentalnoj verziji, a čini mi se da je radni naslov bio “Japanka”.

Dado Topić koga smo odabrali za producenta na snimanju nije mogao da se pomiri sa tim da pesma ide bez teksta. Predložio da ipak angažujemo Marinu Tucaković, koja je u to vreme pisala tekstove za rok numere Yu grupe. Prihvatili smo ovaj predlog i tako je nastala pesma Na Balkanu koja je odmah zauzela A poziciju na singlu (Na Balkanu/Gore-dole).” otkriva nam Točak.

Kao što prenosi Balkan Rock – ne postoji bend u bivšoj Jugi oko kojeg je ispričano više mitova nego o Smaku, posebno o lideru benda i gitaristi Radomiru Mihajloviću Točku, svojevrsnom gitarskom božanstvu ovih prostora. Biografija Smaka jedna je od retkih pravih rok biografija, sa usponima i padovima, komešanjima, promenama postava, finansijskih krahova, i svime ostalim, dobrim i lošim, što su ovdašnji a i inostrani uslovi mogli da ponude. Preporučujemo vam njihov tekst 10 zanimljivosti o grupi Smak koje možda niste znali, za dodatne zanimljivosti o ovoj grupi.

Wonder YU Rock! CD

Smakove pesme Na Balkanu i Daire našle su svoje mesto među najvećim ex YU hitovima na našem “Wonder, YU Rock!” CD-u. Možete ga kupiti onlajn ili u Dallas Music Shopu, Metropolisu i knjižarama Delfi.

Šaljemo CD-ove na sve adrese u Srbiji, obično stižu u roku od 24 sata.

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar