Najlepši valceri klasične muzike

O valcerima sam već ranije pisala na blogu, kroz priču o Bečkom novogodišnjem koncertu, gde po pravilu uživamo u valceru “Na lepom plavom Dunavu” kao i tekst o valceru Šostakoviča koji je postao svetski popularan uz film “Širom zatvorenih očiju”.

Ipak, bilo bi nepravedno ne pomenuti i ove dragulje klasične muzike. Zato vam danas predstavljam još pet prelepih kompozicija koje su poznati kompozitori klasične muzike komponovali u stilu valcera.

MASKARADA VALCER– A. Hačaturijan

Svitu Maskarade Hačaturijan je komponovao  za istoimeni komad Mihajla Ljermontova 1941. godine. Svita se sastoji iz pet stavova –  Valcer, Nokturno, Mazurka, Romansa, Galop, od kojih je najpoznatiji valcer.

VALCER BR. 2.   – D. Šostakovič

Dugo se verovalo da je valcer br. 2 iz Šostakovičeve Džez svite za orkestar, čija je partitura bila izgubljena za vreme Drugog svetskog rata. Međutim, kasnije je ustanovljeno da je ovaj valcer iz Svite za orkestar koja se sastoji  iz osam stavova. Svita je neka vrsta kolekcije Šostakovičeve muzike iz drugih njegovih dela (uglavnom operskih i filmskih).

Glavnu temu donosi saksofon i to ovoj kompoziciji daje posebnu draž. Valcer je postao  veoma poznat nakon sto ga je Stenli Kjubrik upotrebio u svom filmu Širom zatvorenih očiju.

LA VALS –  M. Ravel

La Valse je koreografska poema Morisa Ravela premijerno izvedena 12. decembra 1920.  godine u Parizu. Zamišljena je kao balet, ali se  češće izvodi kao koncertno delo. Ovo delo se šesto treita kao omaž valceru i kao metafora za stanje u Evropi nakon Velikog rata. Sam Ravel,  međutim, kaže da to nije ni parodija, ni karikatura, ni aluzija na stanje u Beču, već jedna nova vrsta muzičke ekspresije u kojoj se emocija dovodi do ekstrema.

VALCER CVEĆA – P. I. Čajkovski

Valcer cveća je komad iz baleta Pjotra Iliča Čajkovskog pod imenom Krcko Oraščić. Balet je nastao po delu Orašar i kralj miševa E.T.A. Hofmana i prvi put je izveden u Moskvi 1892. godine. Iako sam balet nije doživeo veliki uspeh,  svita Krcko Oraščič je imala ogroman uspeh i veoma je popularna i danas. Svita je nastala tako što je  Čajkovski je napravio izbor 8 najatraktivnijih kompozicija iz baleta a za koncertno izvođenje.

Valcer cveća je osma numera po redu iz ove svite.

GRAMOFON VALCER – E. Doda

Ovaj valcer komponovao je Eugen Doda, rumunski kompozitor, a deo je muzike za film Bez Ulik.

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar