Kako organizovati muziku za poslovne događaje

Korporativne proslave mogu da budu zabavne

Sezona je korporativnih događaja, a bliže se i praznični. Veliki je broj takvih događaja, ali koliko je onih koji su uspešno realizovani? Da li je uklopljeno sve, od ambijenta, muzike, dekoracije i ostalih detalja?

I ko na kraju daje procenu kako je sve prošlo – organizatori ili gosti? Kao i uvek, istina je negde na sredini, pa je jako važno zadovoljiti obe strane.

Ako ste raspoloženi za eksperiment – na pravoj ste adresi

Kada čujete „klasična muzika“ koja vam je prva asocijacija? Uštogljeni muzičari u frakovima i atmosfera kao za Dan žalosti? Ili nešto poput čuvenog skeča iz Top liste Nadrealista kada policajca muče puštajući mu klasičnu muziku ,a on viče „Ne Mocarta, ne!“

Šalu na stranu, naše iskustvo od dve decenije potvrda je da nije sve crno-belo.

Granice klasičnog izvođenja smo počele davno da pomeramo, iskoračile smo iz žanra, a po tome su Wonder Strings sastavi i prepoznatljivi. Sećamo se naših stidljivih početaka – prva svirka bila je na Dan zaljubljenih, u Klubu Bojan Stupica. Mladi poeta je recitovao stihove Bodlera u leopardastom kombinezonu, a mi smo svirale My  funny Valentine, The Man I Love i druge jazz standarde.

Takav je bio početak, a kako je danas? Zahtevi tržišta i naše vizije su dovele do toga da se sve više razvijamo i maksimalno koristimo potencijale. Iz dana u dan pomeramo granice. Ako ste raspoloženi za eksperiment našli ste savršene saradnike jer izazov je ono što nas i pokreće.

Wonder Strings kvartet

(Važna beleška za klijente: ne sviramo bosonoge, sa dubokim dekolteima i u mini suknjama, ne pravimo cirkus od nastupa, ne njišemo kukovima)

Wonder Strings nudi puno različitih opcija za svirke

Danas naš mali Wonder tim broji oko 20 gudača, dvojicu perkusionista, muzičare koji sviraju flautu, harfu, gitaru, pridružila nam se i pevačica, a sve češće i drugi bendovi sarađuju sa nama. Iza nas su mnogobrojni nastupi, jedan EP i dva albuma, jedan sa obradama ex YU pop-rok hitova, drugi sa autorskom muzikom, brojna studijska snimanja i dr.

Na proleće 2019. Wonder Strings kvartet je učestvovao na Beoviziji, sa pesmom Moja bol. To je bila prilika da se pokaže raskoš zvuka kvarteta uz glas. Naše članice uvek idu dalje, održavaju masterklasove iz svojih instrumenata, organizuju iste iz dirigovanja, druge se uključuju kao menadžerke ili producentkinje na inovativnim projektima, tu su i koncerti sa Goranom Bregovićem, edukacija dece i njihovo učešće na raznim muzičkim takmičenjima

U pripremi je i nov koncept o čemu ćemo tek detaljno pisati.

Iskustvo i inovativni pristup su naš recept za muzički konsalting

Neretko se dešava da klijenti imaju neku ideju, ali nisu sigurni kako da je realizuju, šta je sve moguće i kako se uklapa. U razgovoru često zajedno dođemo do najboljeg rešenja. Mislimo da je uvek dobro da obratiti pažnju na prostor i šta ide uz njega.

Postoje i situacije kada su želje i stvarnost na različitim krajevima. Budžet može da bude nešto što definiše mogućnosti, ali ono što uvek garantujemo je da ćemo pronaći najbolje rešenje u zadatim okolnostima.

Wondersice su počele kao kvartet i to je još uvek naša baza.

Najčešće situacije i jesu one kada se gudački kvartet unajmljuje baš zbog onoga što u biti jeste – zbog finoće, diskrecije, elegancije. Klijenti nikako ne žele napadnu muziku, da bi mogli  razgovaraju, pričaju, dogovaraju nove poslove.

LED gudala za otvaranje fabrike Cumbotel

Međutim, postoje i situacije kada se ukaže potreba za nešto drugačijom vrstom sastava, u zavisnosti od namene i samog događaja, pa su tako počeli da nastaju i novi sastavi.

Kako sve izgleda u praksi

Dobar dan, organizujemo promociju knjige i hteli bi da imamo neku diskretnu muziku da dočeka goste? Kombinacija dve violine, viola i čelo ili violina i gitara.

Hteli bismo da ovakvu vrstu muzike na našoj proslavi, ali prostor u kom organizujemo slavlje je manji, pa se plašimo da bi kvartet bio glomazno rešenje… Moguće, ali zato imamo predloge za duo, trio ili harfu!

Pravimo koktel povodom jubileja kompanije i hteli bismo nešto diskretno i elegantno, muziku koja nije preglasna i napadna, ali je živa svirka uz koju može i da se zaigra. To nam je baš specijalnost, kada se gudački kvartet uz perkusije pretvara u pravi rok bend! Posebna poslastica je ex YU repertoar za svirke u regionu.

Često u ovoj kombinaciji održavamo i rok svirke na festivalima kao i rok koncerte.

Ako vam je potrebna samo jedan atraktivna numera na otvaranju, kvartet ili solo električna violina uz pratnju matrica mogu biti odličan izbor ! Numere mogu da budu namenski pravljene, za klijente koji imaju unapred definisane muzičke želje. Moguće je da nastup bude i uz pratnju DJ-a!

Zamislili smo da imamo mini koncert, ali gostiju će biti više i prostor je veliki pa lako može da proguta manje sastave. Tu lako zablista Wonder kamerni sastav sa više gudača!

Da li radite nastupe sa pevačicom? Ovo je često pitanje posebno nakon nastupa na Beoviziji, kada je kvartet sa Ivanom Vladović izveo pesmu Moja bol i postigao zapaženi uspeh. Mi na to pitanje uvek objasnimo da je gudački kvartet specifičan zbog toga što instrumenti prenose melodiju umesto glasa, ali naravno da postoji mogućnost da napravimo aranžman gde se kvartetu pridružuje i pevačica. Nedavno smo na jednom venčanju imali takvu postavku da je naša violončelistkinja Nela umesto sviranja pevala.

Muzika i ples su uvek bili povezani pa nas u sezoni božićnih i novogodišnjih proslava angažuju baš za balove.

Da li pored svirke možete i da organizujete plesni par? Naravno.

Tako dobijate mali umetnički perfomans i spoj različitih umetnosti. S obzirom na bogatstvo našeg repertoara moguće je plesati uz tango, latino, kao i na moderne numere. Postoje i oni avangardniji zahtevi kada se uz naše sviranje izvode i akrobacije.

Postoji mogućnost da organizujemo i stilistu koji će prilagoditi vizuelni izgled muzičara specifičnosti događaja.

Možete nas pozvati vezano za sve dogovore i za muzički konsalting. Ako uvažite naše savete, nećete pogrešiti!