Film Kad jaganjci utihnu i Johan Sebastijan Bah

Kad jaganjci utihnu (The silence of the lambs) 1991, je priča o brilijantnom psihologu, serijskom ubici Hanibalu Lektoru.

Film Kad jaganjci utihnu i Johan Sebastijan BahFilm je rađen po istoimenom romanu Tomasa Harisa i režirao ga je Džonatan Dem. Osvojio je pet Oskara u glavnim kategorijama – najbolji film, režija, glavna muška i ženska uloga, adaptirani scenario.

Ulogu Hanibala Lektora je maestralno odglumio Entoni Hopkins i dobio oskara za nju iako se pojavljuje u samo 17 minuta filma! Interesantno je da su ovu ulogu odbili Džin Hekman, Dastin Hofman, Robert de Niro, Šon Koneri i drugi. Pored njega u filmu briljira i Džudi Foster u glavnoj ženskoj ulozi.

Film se smatra jednim od remek dela horor žanra.

Klasična muzika je i u ovom filmu našla interesantno mesto. U pitanju je scena bega Hanibala Lektora iz zatvora. U ovoj sceni korišćene su Bahove Goldberg varijacije. Njih čine tema i 30 varijacija napisanih za harpsikord.

Muzika koja je puna mira i duhovnog karaktera naglašava Lektorovu intelektualnu stranu i savršeno je upotrebljena kao kontrast njegovom izopačenom i zastrašujućem delu ličnosti .

Džonatan Dem (Johnatan Demme, 1944) je poznati američki režiser, producent i scenarista. Najpoznatije delo mu je film Kad jaganjci utihnu, za koga je i dobio Oskara 1991. godine.

Johan Sebastian Bah (Johann Sebastian Bach, 1685–1750) bio je nemački kompozitor, orguljaš i čembalista iz doba baroka. Smatra se jednim od najznačajnijih kompozitora svih vremena. Njegova muzika je intelektualna, duhovna, tehnički savršena i često se kaže da je “najbliža Bogu.”

Piše: Aleksandra Popović