Film Apokalipsa danas i Marš Valkira Rihard Vagnera

Apokalipsa danas (Apocalypse Now) je bez sumnje najpoznatiji ratni film svih vremena, tačnije anti-ratni. Ovaj film Frensisa Forda Kopole udruženje londonskih kritičara proglasilo je za najbolje ostvarenje u poslednjih 30 godina.

Film Apokalipsa danas i Marš Valkira Rihard VagneraRadnja filma dešava se u Vijetnamu za vreme rata, a događaji su slobodna interpretacija romana Džozefa Konrada Srce u tami.

Film Apokalipsa danas nominovan je za osam Oskara, ali je osvojio samo dva. Film čini sjajna glumačka ekipa: Marlon Brando, Martin Šin, Lorens Fišburn, Robert Dival, Harison Ford, Denis Hoper.

Interesantno je da je ovaj film, zbog nesuglasica sa studijom, Kopola sam finansirao i producirao. Sniman je na Filipinima.

Film su tokom snimanja pratile nevolje zbog kojih se samo snimanje iz finansijskih razloga toliko odužilo da je film u šali dobio naziv “Apokalipsa kad?“. Tajfuni su često razarali setove, pa su oni morali ponovo da se prave, Marlon Brando se pojavio na snimaju predebeo i nije pročitao knjigu kako je Kopola zahtevao, te je često improvizovao, a Martin Šin je zapravo zamenio Harvi Kajtela i za vreme snimanja je mnogo pio i doživeo srčani udar.

Snimanje legendarne scene u kojoj helikopteri napadaju vijetnamsko selo takođe nije proteklo bez problema. Naime, za snimanje su korišćeni helikopteri filipinskih vazduhoplovnih snaga, a predsedniku Markosu su baš tada bili potrebni da bi se obračunao sa pobunjenicima u svojoj zemlji.

Baš ta legendarna scena je predmet mog interesovanja, s obzirom da koristi klasičnu muziku. Korišćena je muzika iz Vagnerove opere Valkire, tačnije scena trećeg čina koja se zove Kas Valkira ili Marš Valkira. Ovo je druga opera po redu iz čuvene Vagnerove epske tetralogije Prsten Nibelunga koja u svojoj osnovi ima nordijsku mitologiju. Valkire su lepe ratnice, niža božanstva, koja služe bogu Odinu i najhrabrije ratnike odvode u Valhalu nakon što oni preminu, gde se pripremaju za konačnu borbu. Valkire su boginje sudbine, ali o njoj odlučuju samo u bitci.

Da li je ta ratnička asocijacija vodila Kopolu pri izboru muzike za ovu scenu ne znam, ali znam da se savršeno uklopila u nju.

Inače, veći deo muzike u filmu napisao je Karmejn Kopola, otac Frensisa Forda Kopole, koji je i inače pisao muziku za njegove filmove, a za ovo ostvarenje dobio je Zlatni globus.

Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola, 1939) je američki režiser, scenarista i producent. Tvorac je čuvenog gangsterskog epa, filma Kum, koji je na vrhu najkomercijalnijih filmova svih vremena.

Rihard Vagner (Richard Wagner, 1813-1883) bio je nemački kompozitor, pesnik, esejista i muzički teoretičar. Uglavnom je pisao opera za koje je i sam pisao libreta, a nazivao ih je muzičkim dramama. Zbog što bolje izvedbe sopstvenih opera osnovao je i sopstvenu opersku kuću. Takođe je bio i veliki dirigent.

Piše: Aleksandra Popović