Film Veštice iz Istvika i Dvoržakov koncert za čelo u H molu

Veštice iz Istvika (The Witches of Eastwick), američki film koji je po žanru crna komedija, rađen je po istoimenoj noveli Džona Apdajka. Režirao ga je Džordz Miler.

Film Veštice iz Istvika i Dvoržakov koncert za čelo u H moluFilm govori o tri žene koje žive u Istviku, gradiću u Novoj Engleskoj. Sve tri su različitih karaktera, ali im je zajedničko to što su ih napustili muževi. Jedne večeri, ne znajući da imaju sposobnosti veštica, izvode ritual kojim prizivaju tajanstvenog, zavodljivog muškarca u grad.

Film okuplja sjajnu glumačku postavu – Suzan Sarandon, Mišel Fajfer i Šer glume tri veštice, a misterioznog muškarca Deril van Horna maestralno glumi Džek Nikolson.

Film Veštice iz Istvika obiluje sjajnom muzikom te je i nominovan za Oskara za najbolju muziku u filmu i za najbolji zvuk. Muziku za film pisao je čuveni Džon Vilijams.

Osim originalne muzike u nekim scenama koristi se i klasična muzika. Jedna od meni najduhovitijih filmskih scena je ona u kojoj Džek Nikolson objašnjava Suzan Sarandon kako da se oslobodi svoje rigidnosti i kako da svoju strast pretoči u sviranje violončela.

Scena u donjem video klipu počinje tek od 6:23’ ali možete se zabaviti i početnom scenom iz filma o Džejmsu Bondu u kojoj violončelo ima glavnu ulogu, kao i nekim drugim poznatim scenama iz drugih filmova.

U toj sceni Suzan Sarandon svira Dvoržakov čelo koncert, jedan od najlepših romantičnih koncerata ikada napisanih. Sam Dvoržak se dugo opirao ideji da napiše solo koncert za violončelo smatrajući da je čelo više orkestarski instrument. Međutim, uradio je to na nagovor svog prijatelja, čeliste Hanusa Wihana. Koncert je doživeo svoju premijeru 19. 03.1896. godine u Londonu. Solista je bio Leo Štern u pratnji Londonskog simfonijskog orkestra kojim je dirigovao sam Dvoržak.

Džordz Miler (George Miller, 1945) je australijski režiser, producent, scenarista i bivši doktor medicine. Njegovo najpoznatije ostvarenje je trilogija Pobesneli Maks.

Antonjin Dvoržak (Antonin Leopold Dvorak, 1841-1904) bio je češki kompozitor poznog romantizma. U svojoj muzici često je koristio folklorne motive. Njegova najpoznatija dela su čuvena simfonija Iz novog sveta, Slovenske igre, opera Rusalka i dr.

Piše: Aleksandra Popović

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar