Summertime – Najlepše numere sa repertoara Wonder strings kvarteta

Numera Summertime, koja se smatra jednim od najpoznatijih džez standarda, zapravo je arija iz opere Džordža Geršvina “Porgi i Bes”.

Opera se zasniva na noveli “Porgi” koju je napisao Dubouz Hejvard. Radnja novele govori o životu Afro amerikanaca ranih dvadesetih godina dvadesetog veka i smeštena je u Čarlston u Južnoj Karolini. Porgi je prosjak koji pokušava da izbavi Bes iz kandži njenog posesivnog ljubavnika

.Autori teksta arije su Dubouz Hejvard i Ira Geršvin.

Džordž Geršvin je muziku za ovu ariju počeo da komponuje jos 1933. godine pokušavajuci da napiše svoju muziku u stilu afro američke narodne muzike. Ova arija javlja se nekoliko puta u operi “Porgi i Bes”. Prvi put je snimljena 1935. godine u izvodjenju Ebi Mičel, dok Geršvin svira klavir i diriguje orkestrom.

Postoji preko 25 000 snimaka ove pesme. Pesmu su izvodlili Bili Holidej, Luj Armstrong i Ela Ficdžerald, Sem Kuk, Majls Dejvis, Zombis i mnogi drugi.Meni omiljena je svakako ona u izvedbi Dženis Džoplin.

Ova numera našla je svoje mesto i na repertoaru Wonder strings gudačkog kvarteta.Soweto gudački kvartet takodje ima sjajnu obradu ove pesme na repertoaru,poslušajte!