Bolshoi Festival 2014

Drugi Boljšoj festival klasične muzike održan je od 10. do 12. jula u Drvengradu u Mokroj Gori, a kako je pokrovitelj i ove godine bio “Gaspromnjeft“, tema takmičarskog dela bila je izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija.

Ideja osnivača festivala Emira Kusturice jeste da se promoviše što veći broj mladih talentovanih muzičara iz srednjih muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske i sa željom da se ovaj događaj uvrsti među najznačajnije evropske i svetske festivale klasične muzike.

Za zlatnu, srebrnu i bronzanu matriošku ove godine takmičilo se 95 talentovanih učenika i studenata, a odluku o najboljima doneo je žiri u sastavu – akademik Isidora Žebeljan (predsednica), pijanista Aleksandar Madžar i profesor i dekan Muzičke akademije u Novom Sadu mr Zoran Krajišnik
.
Na trodnevnom scenskom spektaklu na otvorenom koncerte su održale i svetske zvezde klasične muzike – pijanista Denis Macujev, violinistkinja Alena Baeva, kao i Češki narodni simfonijski orkestar.

Na festivalu je gostovao i Češki narodni orkestar koji je sa No smoking orkestra izveo operu “Dom za vešanje“, a bila su prikazana i tri klasika ruske kinematografije “Ogledalo” Andreja Tarkovskog, “Čeburaška” Romana Kačanova i “Ja sam Kuba” Mihaila Kalatozova.
Boljšoj festivalBoljšoj festivalBoljšoj festival

U noćnim satima odvijao se raznovrstan muzički program, od nastupa gudačkog kvarteta „Wonder Strings“ do džez koncerata. Članice Wonder Strings kvarteta imale su priliku da, u ovako elitnom okruženju, sviraju svoju autorsku muziku i poznate obrade sa njihovog repertoara. Ovom prilikom njihovom nastupu pridružio se i njihov stalni saradnik perkusionista Aleksandar Sale Radulović koji je svirao kahon.

Poslušajte!

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar