Kako je nastao CD “Wonder, YU Rock!”

Sve je počelo ovako…

Tačno se sećam tog trenutka – pisala sam tekstove za blog Bašta Balkana o muzici koja je osamdesetih bila popularna u Jugoslaviji. Pošto su tekstovi koje pišem uglavnom o muzici, sadrže i linkove, pa je uvek potrebno napraviti odabir najboljih pesama,a to uključuje dosta preslušavanja.

Znate kako je to sa muzikom, kliknete na jedan link, pa na sledeći, onda odlutate i satima vas nema…

Tako sam ja preslušavajući ex YU pesme počela da maštam, zašto ne bismo i ovaj žanr dodali na repertoar Wonder Stringsa? Toliko tu ima dobre i kvalitetne muzike, a godinama se sa njom (uglavnom loše) poigravaju neki priučeni muzičari na sintizajzerima, na tezgama. Svi koji su letovali u Crnoj Gori mogu da posvedoče da im je pomalo loše od pomisli na Indexe i gomilu dobrih pesama koje su potpuno unakažene.

Na našem repertoru su već godinama coveri tj obrade stranih pop i rok pesama, pa je ideja da se zabavimo našim muzičarima i na nov način obradimo svima dobro poznate kompozicija odjednom postala opsedajuća.

EX YU pop i rok je kao riznica

Razgovarala sam sa Wondersicama, bile su oduševljene i praktično smo odmah počele sa debatom o pesmama koje bi mogle da se nađu na repertoaru.

Na spisku je bilo mnogo poznatih pesama – Nela čelistkinja je, naravno, odmah htela “Jugoslovenku” Peđe The Boya, zbog izražene i karakteristične bas deonice. Kao dete rođeno70tih ja nisam znala gde ću pre,ali moji predlozi su bili “Spiritus” (Jakarta), “Sama”(Via Talas) koja je neka vrsta beogradske himne, Šuba. Violistkinja Ivana je predložila EKV jer to je bend koji je nemoguće zaobići. Mirjana je bila za to da obavezno ubacimo baladu “Sve još miriše na nju”. Bar po nešto od Olivera Mandića, Zdravka Čolića, Dina Dvornika – bile smo jednoglasne.

Finalni izbor liste pesama je ozbiljan posao

A onda je krenulo preslušavanje… Satima i danima, svaka od nas je u glavi imala samo ex YU pop i rok. Naravno, nije moguće da svaka pesma u aranžmanu za kvartet zvuči interesantno. Neke su prespore, druge prebrze, kako uostalom obraditi Bajagu kad je sva specifičnost tih pesama u njegovom glasu? Kako dočarati New Wave pravac u kom dominira sintisajzer?

Muzika je trajala danima.

Moja petogodišnja ćerka je skroz ušla u tematiku i zaljubila se u “Krug” (EKV). “Mama, ova pesma mi se mnogo sviđa i čika koji peva je baš lep” – verujte, ovo joj je i dalje omiljena stvar.

Reality check AKA aranžmani za svirke

Kada smo nekako napravile uži izbor, počele smo priču sa aranžerima. Imamo sjajne saradnike koji uspevaju da zadrže osnovni vajb pesme ali i da dodaju neku drugu dimenziju, poigravajući se i sa drugim žanrovima kao što su bluz, kantri, džez…

Aranžmani su prvenstveno pravljeni za naše svirke, u tom trenutku niko nije ni sanjao o albumu. Pesme “Flojd” i “Daire” smo već uveliko svirale, a novi aranžmani su bili odlično prihvaćeni na svirkama. Bilo je super videti ljude kako se smeškaju i đuskaju uz dobro poznate hitove, dok u glavi, verovatno, prebiraju neka lepa sećanja.

Pazi, snima se!

Nekako baš u to vreme je stigao i predlog da sve ovo snimimo, i to od prijatelja koji se bavi muzičkom produkcijom. Ta ideja je bila pun pogodak, jer mnogo je kvarteta i sličnih sastava koji sviraju obrade, ali retko ko ima snimljeno nešto svoje. Zašto? Studijski rad zahteva visoku profesionalnost i besprekoran nivo sviranja, a reč “izazov” u našem kvartetu znači samo jedno – uradićemo!

Ideja je nastala krajem septembra, a rok koji smo imale bio je prvi decembar.Vrlo izazovno, posebno zbog odluke da CD izdamo samostalno, bez izdavačke kuće.

Kreće komplikacija – za aranžmane i snimanje potrebno je dobiti odobrenje autora.Odmah sa tim sledi i razočaranje…

Neki od autora bili su divni, pomenuću specijalno Točka i Dada Topića koji su bili ljubazni, predusretljivi i koji su nam sa velikim zadovoljstvom dali prava. Za jednog autora smo dobili savet da ni ne pokušavamo da pitamo, a bilo je i pokušaja ucene od strane jedne ozbiljne kuće. Menjale smo plan i tražile nove pesme i nove aranžmane.

Zašto jednostavno, kad može komplikovano

Činilo se da smo napola puta, tako je govorio i skor, polovina pesama je već bila snimljena a ostalo je još “samo” 5 novih numera. Posao, deca, svirke… a u studiju raspoloživa samo dva termina za snimanje. Sat kuca, vreme kao da ubrzano teče. Prvi decembar je bliži nego što želimo.

Svako ko je ikada nešto snimao znao kako to izgleda. Magija je da vreme u studiju ima neki svoj ritam, uđeš u 6 popodne i izađeš… pa, recimo, nekad. Ali energija koju smo razmenile na snimanju ne može se prepričati.

Na kraju sve to nešto stane u dva-tri minuta muzike.

Sve ostalo je surova koncentracija, kiksevi, rasprave, nerviranja oko jednog tona ili proklizavanja gudala.Ali kada klikne, to je onda to, lepota preplavi svaki delić tela i dobra energija vozi. Sve pesme smo snimale integralno, bez seckanja i lepljenja, tako da nije bilo mesta kiksevima. Pesmu “Na Balkanu” smo snimale 11 puta do savršene verzije, “Makedonija” je išla najbrže, a za “Da li znaš da te volim” je stvorena posebna emocija.

To naravno nije bio kraj. Jedan od autora je u poslednjem trenutku rešio da ipak ne odobri prava. Zbog trke sa vremenom to je značilo da ceo tiraž treba odštampati ponovo.

Srećan kraj #WonderRocks pop-rok bajke

Kada smo taj momenat ponovnog štampanja tiraža preživele, sve ostalo je bilo lagano. Odlučile smo da nagradimo sebe i naše prijatelje svirkom u centru Beogradu, u intimnom prostoru kluba Strogi Centar.

Wondersice i Sale R

Svirka je bila fantastična! Pogledajte na našoj FB stranici 🙂

CD Wonder, YU Rock sa obradama ex YU pop i rok hitova možete kupiti u Dallas Music Shopu, na ZelenomVencu ili preko naše Fejsbuk stranice. Ako želite da neku od pesama čujete uživo, ovo je naš kontakt za sve dogovore oko svirki.

Aleksandra Popović

Osnivač i član Wonder Strings kvarteta

Violinista Simfonijskog orkestra RTS

Komentar (1)

  1. Bojan Stefanovic

    Postovane koleginice,

    to sto radite je veoma lepo, sadrzajno , korisno,pogotovo u ovim trenucima najezde i poplave folka itd. Obrade koje radite su vedre , aranzmani dobro napisani, koncepr pesama i repertoar sadrzajni .Samo tako nastavite, Vas sam fan.

    Srdacan pozdrav Vama i devojkama -ostatku banda
    Bojan Stefanovic

Ostavi svoj komentar