Muzički putopis iz Praga

Prag je magičan grad, a takav nam se učinio i poziv iz praškog kluba Lastavica, od ljudi koji su nekada živeli u Jugoslaviji, da tamo održimo koncerte. Wonder Strings ekipa je sa sunčanih 25 stepeni krenula ka Pragu, a 700 kilometara dalje, kao da smo se vratile u zimu. Par stepeni iznad nule nam je fino diktiralo tempo obilaska, što i nije bilo loše jer smo planirale da u gradu uživamo što više.

Višehrad s pogledom na Vltavu

 

Kažu da je Smetana često dolazio na Višehrad jer je tamo dobijao inspiraciju za komponovanje, dok je gledao i slušao reku. Nije ni čudo da su Višehrad i Vltava pretočeni u muziku u čuvenom delu Moja domovina. A evo i kako je nas inspirisala Vltava 🙂 Ovaj dvorac datira još iz X veka, a nas je podsetio na Kalemegdan. Na Višehradu se nalazi i groblje na kome su sahranjeni mnogi poznati Česi, između ostalog Smetana i Dvoržak.

 wonder strings kvaret prag putopis

Višehrad je deo grada koji smo prvo probale, a posle uživanja u božanstvenom pogledu na grad i magičnu Vltavu odlučile smo da isprobamo i ukuse Praga. Čuvene češke knedle, patka, kolenica, kupus… uživamo u dobroj hrani, a češkim specijalitetima je bilo teško odoleti. Još jedna preporuka za uživanje – probajte beherovku (bilo je tesno u borbi sa fantastičnim češkim pivom). Ovo je rakija napravljena od 40 vrsta različitih travki, podseća na ukus Jegera ali je malo slađa. Kažu da će svako ko popije čašicu beherovke biti zdrav, jer će barem jedna od travki biti prava. Aleksandra koja je na put krenula prilično prehlađena, poslušala je savet Pražana i ozdravila 🙂

U klubu Lastavica održana je promocija knjiga „Morena, voda koja nosi sve“ spisateljice Aleksandre Cimpl i „Gospođa Blek“ Olje Knežević. Glavni likovi oba romana su žene, a autorke su žene sa velikim životnim iskustvom, koje kao da su sestre izmeštene iz svog rodnog kraja u daljine. U svojim romanima dotiču se svih problema spojenih sa adaptacijom u novu sredinu, ali i s iskonskim traganjem žene za ljubavlju. Kako to može da izgleda u Pragu, Londonu, Kairu ili bilo kojoj drugoj svetskoj metropoli otkrivaju nam ove dve spisateljice u spomenutim romanima.

Kako doživeti i preživeti sudbinu, prkositi joj i pobeđivati? Kako se zaljubiti i ostati svoj? Kako se odupreti tajnim silama u borbi za novi život?

Promocija je ličila na razgovor prijatelja koji su se sreli posle nekog vremena, sa kratkim pauzama za uživanje, razmišljanje i slaganje kockica. Svirale smo numere Sama, Sweet Dreams i Viva La Vida, a muzika gudačkog kvarteta učinila je ovaj specijalni događaj svetlucavim.

Zato smo za after-party krenule u istraživanje zlatnog Praga, a noć je učinila da ulice izgledaju kao obasjane zlatnom svetlošću. Car Karlo IV mu je dodelio ovaj epitet “zlatni”, a grad krase sjajne kupole, kažu da ih ima oko 500! Zato ga nazivaju i gradom tornjeva. Stižemo i do starog trga sa astronomskim časovnikom iz XXIV veka, katedralom koja izgleda kao iz Diznijevog animiranog filma Frozen… wow! Grad iz bajke.

Zlatni prag Wonder Strings kvartet

Znate li da je Praški dvorac u Ginisovoj knjizi rekorda upisan kao najveći antički dvorac na svetu? Razgledanje Hradčana, šetnja preko Karlovog mosta za koji su vezane mnogobrojne legende, a mi verujemo u jednu – da ćemo se opet vratiti u Prag.

Ovakve su bile i reakcije publike, posle našeg koncerta! Izabrale smo da sviramo pomalo od svega sa našeg repertoara za gudački kvaret, a numere sa našeg CD-a Wonder Yu Rock! bile su pun pogodak. Srdačna i raspoložena publika u klubu Lastavica nas je oduševila, stari pop-rok hitovi i ex YU muzika ih je vratila u neka divna vremena, a mi smo se osećale sjajno što delimo odličnu energiju.

Možda ćete se iznenaditi, ali kažu da je Prag šesti grad u Evropi po posećenosti turista!

Grad je krcat po danu, ali zato su večeri rezervisane za lokalce. Iznenadilo nas je to što nisu previše gostoljubivi, ako se tako može nazvati činjenica da izuzetno poštuju svoje radno vreme. Desilo nam se i to da smo par minuta posle 9 želele da večeramo, ali smo ipak sačekale sutra 🙂

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar