Novi Pazar proslavio 556. rođendan

Svečani prijem uz elegantne note gudačkog kvarteta, uručenje povelja i nagrada, kao i niz različitih manifestacija obeležile su 556. godišnjicu od osnivanja Grada Novog Pazara.

Pored brojnih gostiju, povodom 20. aprila, Dana Novog Pazara, svečanosti su prisustvovali ministar sporta i omladine u Vladi Srbije Vanja Udovičić, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin, ambasador Republike Turske u Beogradu Tanju Bilgić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predstavnici Udruženja “Bosna-Sandžak” iz Istanbula, kao i veliki broj predstavnika bratskih gradova i opština iz Srbije i zemalja regije.

Wonder Strings kvartet na proslavi rođendana grada novog pazara

Za zvanični datum osnivanja Novog Pazaru uzima se 1461. godina, a na osnovu prvog pisanog dokumenta koji spominje samo ime Novi Pazar (Yeni Bazar), sačuvana odluka Malog Veća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

Istoričari smatraju da je gradske temelje, čak ranije, postavio turski vojskovođa Isa-beg Isaković, osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca.

Na svečanom prijemu u novopazarskom Domu omladine gdje je održan muzički i zabavni program uručene su povelje grada. Ovogodišnji laureati su za razvoj sporta, ministar sporta i omladine Vanja Udovičić i Odbojkaški klub Novi Pazar osvajač Kupa Srbije. Udruženje “Bosna-Sandžak” iz Istanbula dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos afirmaciji Novog Pazara u inostranstvu. 

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je u obraćanju zvanicama uputio čestitke povodom 556. rođendana grada i zahvalio se dobitnicima povelje na razvoju grada i prezentaciji u zemlji i inostranstvu. Gospodin Vanja Udovičić je rekao da je povelja koju je dobio odraz poštovanja i obaveza i odgovornost prema gradu Novom Pazaru i ljudima u njemu.

“Novi Pazar je grad sporta, čestitam svima, sretan rođendan Novom Pazaru i svima puno sreće”, naveo je Udovičić.

Vanja Udovičić laureat Novi Pazar Kvartet gudački elegantno

Drago nam je što su organizatori izabrali da Gudački kvartet Wonder Strings svojim izvođenjem numera otvori svečani koktel. Na Fejsbuk stranici Kulturnog centra Novi Pazar možete da vidite delić atmosfere.

gudački kvartet koktel novi pazar

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar