Džez preporuke za žurke sa ukusom

Život je kao džez, najbolji kada ga improvizujemo 🙂 Džez je oduvek bio dobar izbor i savršena preporuka za različite događaje, zbog toga što zvuči sofisticirano i elegantno. Džez je po izrazu blizak klasičnoj muzici, a glavna razlika je u tome što se bazira na improvizaciji.

Koje su vaše asocijacije na džez muziku?

Zadimljena atmosfera kluba, džezeri neobičnih životnih priča… kokteli pored bazena u nekoj vili gde Big bend praši… manji džez sastav miriše na parfeme, šampanjac, večernje haljine i atmosferu iz holivudskih filmova. Zamišljamo, možda, i nekog glavnog junaka filma, šmekera koji je na margini društva, vozi jaguara i isključivo sluša džez muziku. Da, nekada su loši momci imali dobar ukus 🙂

Ako imate slične asocijacije u glavi kada čujete džez, onda će vam dobro doći ove preporuke za izbor džez muzike i kreiranje savršene plejliste za događaje koje će svi pamtiti!

Venčanja uz džez

Kada sa mladencima razgovaramo o tome koja bi muzika bila pravi pogodak za različite generacije koje očekuju, uvek predložimo džez. Ovo je muzika u kojoj će uživati svi – stariji gosti koji su odrastali uz Sinatru, a mladima će biti poznata bar po obradama. Uz bilo koju pesmu Net Kinga Tola, Tonija Beneta, Ele Ficdžerald, Bili Holidej, Luja Armstronga, Djuka Elingtona, Četa Bejkera vaša žurka imaće atmosferu vrelih džez sešna. Evo i nekoliko preporuka pesama koje ne bi trebalo da propustite.

Take Five je džez standard, pesma koju je komponovao Paul Desmond, a izveo Dave Brubeck kvartet. Mnogi kažu da je ovo najbolja džez numera svih vremena, a to potvrđuje iz istraživanje koje je radio jazzin.rs. Zanimljivo je da je ovo prva džez stvar pisana u taktu 5/4, a sada će vam biti jasnije i kako je dobila ime 🙂

Fly me to the moon… da li zbog toga što zaljubljenost prija kao letnja noć i gledanje u zvezde ili zbog onog

“you are all I long for, all I worship and adore,
in other words please be true, in other words, I love you!”

Ovo je pesma koju često sviramo kao prvi svadbeni ples! Ovde možete da vidite ukradeni trenutak sa jednog venčanja 🙂 Obrada pesme “Fly me to the moon”, u verziji Frenka Sinatre, bila je prva pesma koja se čula na mesecu! Astronaut Baz Aldrin je pustio sa kasete kada je napravio prve korake na mesecu, na misiji Apolo 10.

Iz iskustva možemo da kažemo da je “At Last” Ette James pesma koju često žele da čuju na venčanjima.

Ideje za rođendane, godišnjice i jubileje

Obično ne volimo da brojimo godine, osim kada smo baš ponosni na njih. Još jedna svećica na torti je samo broj koji bez dragih ljudi ne znači puno, zato su to divne prilike kada treba da okupimo sve važne ljude oko sebe.

Za ovakve prilike naša preporuka da počnete uz snažnu “What a Wonderful World” – ovaj poznati džez standard je pesma bez koje gotovo nijedna svirka ne može da prođe. Aranžer obrade koju svira gudački kvartet Wonder Strings je napravio paralelu između karakterističnog glasa Luja Armstronga i boje koju ima viola, pa ovaj instrument svira glavnu melodiju a aranzman  zvuči  autentnično.

Najinteresantnija prilika kada smo svirale ovu stvar bila je, verovali ili ne, najava MMA takmičenja 🙂 Jedan od najspremnijih i najbrutaljnijih boraca, ispostaviće se ubrzo i pobednik takmičenja, želeo je da u najavi čuje baš ovaj zvuk. Nakon nekoliko sekundi borbe, nokautirao je svog protivnika 😉

Ako organizujete proslavu za vama specijalnu osobu, “My Funny Valentine” je pesma koja je odličan izbor za sve prilike! Nema žene koja nije poželela da bude Mišel Fajfer u crvenoj haljini na klaviru, u filmu Fantastična Braća Bejker. Naša violistkinja Ivana se odlično snalazi u toj ulozi, potpuno je magična dok u crvenoj haljini solira “My Funny Valentine”. Inače, ova pesma je bila deo više od 1.300 albuma, a izvelo je preko 600 različitih umetnika!

Ova lista bi mogla da ide u nedogled, ali preporučujemo još jednu pesmu koja je najbolji poklon i priznanje. Takvi su bar osmesi dok sviramo “You’re the Top” Ele Ficdžerald.

Džez za korporativne događaje

Korporativni iventi su prilika da klijentima pokažete svu kreativnost i originalnost tima koji radi, a uz džez muziku ovo će biti jednostavno I lako. Preporučujemo džez standarde sa življim ritom – kao što su “Rhapsody In Blue”, čuvenog Džoržda Geršvina, “Lullaby of Birdland”, “It don’t mean a thing” i “Caravan” Djuka Elingtona…

Zanimljivo, “The Girl from Ipanema” je često na listi pesama za korporativne događaje, verovatno zbog asocijacija na Rio de Žaneiro 🙂 Pesma je komponovana za muzičku komediju Diringvel, i u originalu nosila je naziv Menina que passa. Ovu pesmu inspirisala je Eloiza Pinto, devojka koja je svakog dana prolazila pored kafića Veloso, izazivajući oduševljenje gostiju. Antonio Karlos Žobim i Vinišus de Moraeš, redovni gosti kafea, nisu mogli a da ne primete visoku zgodnu brinetu kojoj su posvetili ovu pesmu, jedan od najvećih hitova svih vremena.

jazz džez kvartet wonder stringsVećina ovih džez standarda nalazi se na našem repertoaru za gudački kvartet, u sjajnim aranžmanima za dve violine, violu i violončelo.

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar