Džez, latino, etno i rok obrade klasike

Moderno vreme u kom živimo pomera sve granice, nove tehnologije ubrzavaju vreme, a u isto vreme sužavaju i šire naš prostor. Ali, klasika uvek ostaje klasika 🙂

No music no lifeMnogi misle da je za uživanje u klasičnoj muzici potrebno muzičko obrazovanje, ali oni koji su probali da se prepuste znaju da to nije presudno. Obrade klasičnih tema u džez, sving, rok i/ili etno fazonu čine da nam ova muzika bude bliža, a kroz ove eksperimente klasični muzičari izlaze iz svojih izvođačkih okvira, a ovakvi izleti su za njih osveženje i zabava. Specijalno džez koji je zahtevan i bazira se na improvizaciji koja klasično obrazovanim muzičarima nije bliska.

Muzički eksperimenti su interesantni, neki su uspešniji od drugih, a čak i ako ste ubeđeni da je original, ipak, original, predlažemo vam da preslušate zanimljive obrade 10 najpoznatijih klasičnih dela.

1)      Džez + Rahmanjinov

Preslušajte džez obradu čuvenog Klavirskog koncerta broj 2.

2)      Samba + Bah

Stavite sunčane naočare, koktel u ruke i vamos!

3)      Mambo + Mocart

Ako vam je ostalo još malo koktela idemo pravac Kuba! Veoma plesna verzija Mocartove 40. simfonije…

4)      Fank + Betoven

Dobro je kada sudbina ovako pokuca na vrata 🙂 Proverite da li prepoznajete sjajnu Betovenovu Petu simfoniju kada je ovako fanki.

5)      Rok + Bah

Jedan od najpoznatijih rok bendova ikada, Jethro Tull, često je eksperimentisao sa kombinacijama klasike, roka i električne muzike. Bahov Bure iz e-mol svite za lautu, u izvođenju Iana Andersona, lidera benda sa prepoznatljivim zvukom flaute.

6)      Sving + Bah

Sving obradi dajemo još prostora jer je šteta izostaviti čuveno izvođenje duplog Bahovog Violinskog koncerta.

7)      Rok + Vivaldi

Davida Garetta nazivaju i Bekam na violini, a evo kako zvuči kada jedan od najinteresantnijih violinista u rok fazonu izvede Leto iz Vivaldijevih Godišnjih doba.

8)      Etno + Brams

Neverovatni Robi Lakatoš, majstor violine u etno džezu, izvodi Bramsove Mađarske igre drugačije nego što smo navikli.

9)      Elektronika + Doniceti

Sećate se filma Peti element? Ariju I dolce suono iz Donicetijeve opere Lučija de Lamemur, u filmu Luka Besona, izvodi albanska diva Inva Mula.

3)      Dubstep + Čajkovski

Baletska numera iz Krcka oraščića dobija svoj novi ritam – preslušajte Ples šećerne vile u dab fazonu!

Srećan vam Svetski dan muzike i obavezno uživajte u omiljenom muzičkom stilu!

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar