Ideje za prvi ples mladenaca

Kada mladenci planiraju venčanje svaki detalj posmatraju kao najvažniji. Kada gosti komentarišu venčanje, muzika dolazi odmah posle mladenaca.  

Negde između prvih impresija o venčanici i pićem zalivenih komentara o muzici nalazi se prvi ples mladenaca. Ne samo što je to prva bračna aktivnost novog para, nego i trenutak kada oni gostima poklanjaju plesni show i tako pokazuju svoje igračke sposobnosti.  

U poslednje vreme mnogi mladenci ulažu puno truda u osmišljavanje i uvežbavanje prvog plesa. Nije ni čudo, prvi ples se pamti ceo život!

Za sve koji imaju dilemu kako da izaberu muziku za prvi ples, napravile smo listu predloga koji će vam olakšati ove slatke muke.

wonder strings kvartet prvi ples ideje mladenci

Kako izabrati prvi ples

Možda prvo pitanje na koje je potrebno da odgovorite i jeste ono najosnovnije – da li planirate da uzimate časove plesa ili ne.

Ako je vaš odgovor da, možete da birate da li želite nešto klasično ili malo upečatljivije.

U nastavku su plesovi koji zahtevaju dodatni trud i vežbu, ali ćete njihovim izborom sigurno imati jedinstveno, originalno venčanje.

Valcer kao prvi ples

Valcer je igra u tročetvrtinskom taktu, sa jakim akcentom na prvoj dobi. Sam naziv potiče od nemačkog “walzen” što znači kotrljati, okretati, kliziti. Ples je nastao u alpskim regijama Austrije i bečkim četvrtima još u 17. veku. U 18. veku je masovno prihvaćen od strane austrijskog plemstva, iako je bio kritikovan zbog prisnog dodira i brzih okreta.

Danas je valcer ljupka, elegantna igra, sa mnoštvom okreta.

Na reperotaoru gudačkog kvarteta Wonder Strings nalazi se nekoliko valcera od kojih posebno preporučujemo Na lepom plavom Dunavu ili Waltz No. 2 Šostakoviča.

Zaplešite uz tango

Tango je još jedan ples koji zahteva posebnu pripremu mladenaca, ali oni koji su se zbog venčanja upustili u ovu avanturu na kraju su i više nego zadovoljni. Tango je prepun strasti, pa mladenci rado biraju baš njega kao svoj prvi ples.

“No mistakes in tango” kaže Al Paćino u filmu. Mi predlažemo argentski tango Por una Cabeza, numeru koja je jedna od najsviranijih sa reperotara Wonder Strings kvarteta.

Ovaj tango je našao svoje mesto u mnogim filmovima, a može da bude odlični soundstrack i za početak proslave braka.

Može to i zvuk nota Piazzole, McLeana, možda čak i Bregović. Pogledajte sve tango numere sa našeg reperotara.

Swing đuskanje

Za parove koji se dobro snalaze na podijumu za igru, predlažemo swing!

Ovaj ples je nastao u Americi, kao odgovor na swing muziku, i to u periodu od 1920. do 1950. Prepliću se Lindy Hop, Charleston, Boogie-Woogie. Izgleda skroz komplikovano, a ovo je ples za parove koji su elegantni, ali buntovni. Vredi truda!

Možete čak da probate da swing savladate i onlajn, bez pravih časova plesa.

Na našem reperotaru nalazi se puno jazz numera koje mogu biti dobar izbor za swing ples koji će svi dugo pamtiti. Na primer, Fly Me To The Moon u swing obradi.

prvi ples swing wonder strings muzika za vencanje

Rumba i salsa

Rumba znači ples, slavlje. Salsa je pikantni sos. I jedan i drugi su latino ritmovi koji stvaraju uzavrelu atmosferu.

Rumba je sporijeg ritma i stiže nam sa Kube. Salsa je brzi ples čiji su koreni u Latinskoj Americi i na Karibima.

Rhumba, Samba, Seranata, La paloma, Salsa per Christinasamo su neke od numera koje se nalaze na repertoaru Wonder Strings kvarteta.

Odmah posle nastavljamo u latino ritmu uz Guatanamera, Oye Como Va, Girl From Ipanema

Prvi ples bez specijalnih pravila

Neki parovi prosto ne vole da definišu sve i vole da u trenutku uživaju onda kada dođe. To je skroz super opcija za sve mladence koji nemaju vremena ili ne žele da od prvog plesa prave previše komplikovan aranžman.

Naš predlog je da ipak odaberete omiljenu numeru uz koju ćete đuskati freestyle. To ne mora biti neka romantična niti sladunjava pesma – imale smo prilike da sviramo na venčanjima gde se plesalo uz Depeche Mode.

All of Me, Lutka, Da li znaš da te volim, Save The Last Dance For Me, I Cant Help Falling In Love, What a Wonderful World, Love Me Tender – ovo su pesme uz koje sigurno nećete pogrešiti.

Na našem repertoaru nalazi se nekoliko desetina pesama koja mogu da budu odličan izbor za prvi ples, bez obzira na to da li planirate klasično, alternativno, romantično ili rok venčanje.

Ako ne pronađete vašu omiljenu pesmu, javite se, možda je možemo zbog vas uvrstiti u repertoar! 🙂 

Ne zaboravite, prvi ples se pamti ceo život!