Obeležavanje Svetskog dana bez automobila uz Wonder Strings trio

U Srbiji je svečano obeležen Svetski dan bez automobila, u okviru Sportsko-rekreativno poslovnog centra Milan Gale Muškatirović u Beogradu. Pored niza instalacija i aktivacija, u subotu 22. septembra, Wonder Strings trio nastupio je na svečanoj koktel zabavi.

wonder strings trio svetski dan bez automobila

Svetski dan bez automobila prava je prilika da se podsetimo nekih statistika. Od posledica udisanja lošeg vazduha u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi. Šest odsto ukupnog zagađenja je od izduvnih gasova koje emituju vozila. Prošle godine smo uvezli 131 hiljadu automobila, od kojih je 60% bilo starije od 12 godina, prenosi RTV na svom portalu.

Izazov #SamoNeAutom

U Beogradu ima oko 600.000 registrovanih automobila, a dnevno samo u centru grada cirkuliše preko 200.000.

Trodnevni izazov #SamoNeAutom organizovan je po četvrti put ovog septembra, kao deo globalne inicijative. Dok organizatori još uvek slažu ovogodišnje utiske, ohrabrujući podaci sa prošle akcije kažu da je više od 600 takmičara prešlo skoro 9.000 kilometara.

Ove godine akcija #SamoNeAutom održana je u okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene, čiji je nosilac Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Programa UN za razvoj.

Gudački trio Wonder Strings

Wonder Strings trio, gudački sastav koji spaja violinu, violu i violončelo, bio je odličan izbor za koktel zabavu.

Uz izabrane numere sa repertoara, gosti i učesnici ove ekološke manifestacije imali su priliku da uživaju u muzici i iskoriste je da promisle o svojim ekološkim navikama.

Wonder Strings trio Svetski dan bez auta

“Prema podacima SZO nema sumnje da su Beograd, Pančevo, Niš, Užice, Subotica, Valjevo, Kragujevac, Kraljevo gradovi sa vrlo lošim kvalitetom vazduha. Ovo je izraženo naročito u zimskom periodu i to mora da se menja. Automobili su u gradskim anglomeracijama najveći zagađivač vazduha”, izjavio je Goran Trivan, Ministar zaštite životne sredine.

U okviru manifestacije realizovane su kreativne radionice u kojima su učestvovali deca i studenti, pokazujući inovativne ekološke načine za korišćenje parkinga i delova motornih vozila.