Čarobna muzika četiri dame – intervju Lavie.rs

Mirjana, Aleksandra, Ivana i Danijela čine gudački kvartet koji nastupa pod nazivom “Wonder Strings” na različitim svečanostima širom naše zemlje svirajući raznovrstan repertoar koji oduševljava slušaoce. Imali smo priliku da razgovaramo sa ove četiri dame koje su nam otkrile više o svojim karijerama, nastupima i planovima.

Wonder Strings slavi punoletsvo

Da li možete za početak da nam se predstavite i kažete ko su dame koje stoje iza naziva “Wonder Strings“ i očaravaju slušaoce izvođenjem najlepših nota?

“Wonder Strings” je proslavio punoletstvo, ali sastav koji trenutno muzicira u okviru gudačkog kvarteta ima nešto kraći staž, uz proslavljeni 6. rođendan ovog avgusta. Mirjana Nešković, prva violina, Aleksandra Popović, druga violina, Ivana Uzelac, viola i Danijela Milutinović Nenić, violončelo – ovo su imena umetnica koje su glavne i odgovorne za “Wonder Rocks” zvuk. Aleksandar Radulović, naš kolega na perkusijama, često nastupa zajedno sa nama, a uz njegov kahon Wonder Strings zvuči kao pravi rok bend. Muziciramo takođe i u okviru gudačkih sastava sa harfom, gitarom, flautom ili kao Wonder duo ili trio, u zavisnosti od vrste događaja. Kruna našeg zajedničkog rada je CD “Wonder, YU Rock” sa obradama ex yu hitova, koje smo izdali krajem 2015. godine.

Klasika ili pop rok

Kako je došlo do toga da počnete zajednički da nastupate i kako su tekle vaše karijere pre osnivanja kvarteta?

Mi smo profesionalne muzičarke koje se pre svega bave klasičnom muzikom. Često smo se sretale sa komentarima i predrasudama da je klasika dosadna, pa smo kroz kvartet želele da pokažemo da je istina skroz drugačija. Od 2000. godine, kada je prvi put formiran, sastav je prošao kroz različite faze i transformacije. Prva ideja bila je da muzičari, koji imaju klasično obrazovanje, istupe u alternativnom fazonu i odsviraju ritmove kao što su džez, tango, rok, evergrin. Mirjana je zamenica koncertmajstora Beogradske filharmonije. U “Wonder Strings” kvartetu svira prvu violinu, a to je posao koji sa osmehom radi već mnogo godina. Mirjana svira i violu. Aktivna je kao kamerni muzičar, a bavi se i studijskim radom. Odnedavno, Mirjana nastupa kao solista u novom projektu Gorana Bregovića “Tri pisma iz Sarajeva”. Aleksandra je violinistkinja u Simfonijskom orkestru Radio televizije Srbije, a svira i violu. Bavi se pisanjem gudačkih aranžmana i muzičkih tekstova, a kreirala je većinu sadržaja na sajtu i blogu dostupnom na adresi www.wonderstrings.com. Najčešće je na prvoj borbenoj liniji u pregovorima sa klijentima. Ivana je vođa viola u Beogradskoj filharmoniji. Saradnik je mnogih kamernih i simfonijskih orkestara Beograda i šire. Ivana je pasionirani ljubitelj mjuzikla koji često i svira. Danijela je profesor violončela u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučkovic”. Magistrirala je na “Hochschule fur Musik und Drama” u Hanoveru. Aktivno se bavi pedagoškim radom i na tom polju je veoma uspešna – njeni đaci konstantno osvajaju veliki broj nagrada na takmičenjima.

Koncerti, festivali, proslave, izložbe…

Svirale ste na mnogobrojnim venčanjima, korporativnim proslavama, festivalima, izložbama, rođendanu Novaka i Jelene Đoković, humanitarnim koncertima. Da li možete da izdvojite neki nastup koji vam je posebno ostao u sećanju?

Teško pitanje, posebno kada se uzme u obzir to da smo nastupile na više od 1.000 različitih prilika. Naša misija je da muzikom kreiramo događaje koji se pamte i srećne smo da u ostvarenju toga imamo priliku da upoznamo nove ljude i mesta. Svirale smo po Srbiji ali i regionu, pored Hrvatske i Crne Gore ove godine na našu mapu upisujemo i Sarajevo, a imamo planove da nastavimo evropsku turneju i koncertima u Pragu i Istanbulu dodamo nove nastupe u prestonicama. Festivali su nam posebno dragi, svirale smo na Boljšoj festivalu, Nušićijadi, festivalu Beogradizacija Beograda… Klupske svirke su odlčna prilika za razmrdavanje kulturne scene ne samo po Beogradu, gde najčešće sviramo, već i po ostalim gradovima u Srbiji kao što su Novi Sad, Požarevac, Kragujevac, Gornji Milanovac, Bačka Palanka… Koncertići za decu su nastali iz ideje da najmlađima ponudimo kvalitetan sadržaj i edukaciju uz igru. Održale smo niz edukativnih koncerata za decu svih uzrasta, od vrtića, preko osnovne i srednje škole.

Repertoar za sve prilike

Pored klasične muzike svirate i pop, džez, latino, etno, filmsku muziku. Kako birate repertoar i da li ga prilagođavate ambijentu, prilici i željama publike?

Na reperotaru našeg gudačkog kvarteta “Wonder Strings” nalaze se ne samo najlepše numere klasične muzike, već i pop-rok hitove, latino, filmska muzika, sve u aranžmanima za kvartet. Često nam posle svirki kažu da neke pesme još bolje zvuče u našem izvođenju nego u originalu, verovatno zato što u ovom gudačkom zvuku svako može da otpevuši ali i zbog energije koju delimo sa publikom. Svaka svirka “Wonder Strings” sastava je jedinstvena i pažljivo isplanirana u odnosu na priliku ali i reakcije publike. Tako se dešavalo da od ex yu obrada Smaka, Riblje Čorbe, Bjelog Dugmeta, Dina Dvornika, grupa Time, Via Talas i Xenia prosto ne stignemo do Majkla Džeksona.

Obrada ex YU hitova

Kako je došlo do toga da snimite cd sa obradom ex YU hitova i da li planirate možda još neki cd?

Osamdesetih godina je u Jugoslaviji bila popularna dobra i kvalitetna muzika, sa kojom su se najčešće poigravali neki priučeni muzičari na sintizajzerima, na tezgama. Svi koji su letovali u Crnoj Gori mogu da posvedoče da im je pomalo loše od pomisli na Indexe i gomilu dobrih pesama koje su potpuno unakažene. Na našem repertoru su već godinama coveri tj. obrade stranih pop i rok pesama, pa je ideja da se zabavimo našim muzičarima i na nov način obradimo svima dobro poznate kompozicija odjednom postala opsedajuća. Na spisku je bilo mnogo poznatih pesama – Nela čelistkinja je, naravno, odmah htela “Jugoslovenku” Peđe The Boya, zbog izražene i karakteristične bas deonice. Kao dete rođeno 70-ih Aleksandra nije znala gde će pre, ali njeni predlozi su bili “Spiritus” (Jakarta), “Sama” (Via Talas) koja je neka vrsta beogradske himne. Violistkinja Ivana je predložila EKV jer to je bend koji je nemoguće zaobići. Mirjana je bila za to da obavezno ubacimo baladu “Sve još miriše na nju”. Bar po nešto od Olivera Mandića, Zdravka Čolića, Dina Dvornika – bile smo jednoglasne. Na svirkama smo dobile pozitivne reakcije i odlučile da izabrane pesme snimimo i samostalno izdamo CD “Wonder, YU Rock!” koji je u prodaji. Hotland je naše prvo izdanje, EP, predugo da bi bilo singl a prekratko za album. Izdale smo ga u avgustu 2016. godine, kao rezultat dugogodišnjeg rada i zajedničkog muziciranja kao i specifične energije koju posedujemo. Na EP se nalaze tri numere Aleksandra Gajića, violiniste i kompozitora koji živi i radi u Kanadi – Hotland, Suvenir iz Marinkove bare i Speaking with Experience.

Vidimo se na svirci!

Da li postoji neko mesto gde vas Beograđani mogu slušati ove jeseni?

Da. U planu nam je svirka u novembru, a svi detalji biće objavljeni na našim društvenim mrežama. Nađite nas na Facebook-u i Instagramu, a na Youtube-u možete da čujete Wonder Rocks zvuk. Vidimo se na svirci!

 

Intervju je objavljen na lifestyle portalu LaVie.rs.

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar