Wonder Strings kvartet u Sarajevu

Uvek volim da kažem da je privilegija baviti se muzikom. Kroz muziku ispoljavamo sebe, prenosimo dobre vibracije, a tu su i putovanja. Putovanja su ono što nas čini živima, što nam proširuje vidike. Putujući upoznajemo nove ljude, gradove, običaje, istoriju… I uvek ih se rado sećamo.

Ako nešto pamtimo iz naših muzičarskih života, to su onda putovanja.

U poslednje dve godine imale smo priliku da kao kvartet putujemo u Prag, Istanbul, Istru, Crnu Goru i Sarajevo. Zlatna boja Praga, mirisi Bosfora, lepota sunčane Istre, morska hrana u Crnoj Gori i baklave sa Baščaršije su ono što ćemo zauvek pamtiti.

Obradujem se svaki put kad treba da putujemo negde sa kvartetom, iako je puno izazova – kako organizovati odsustvo sa posla, put, čuvanje dece, potrebnu dokumentaciju. Ali ipak, svaki put nosi sa sobom i uzbuđenje.

Živopisna Baščaršija

U Sarajevo smo krenule na poziv agencije MITA Group, da budemo deo događaja za rebrendiranje Merkur osiguranja koje sada posluje u okviru Vienna Insurance Grupe. Poziv smo dobile još pre par meseci. Imale smo samo jedan dan da odsustvujemo sa posla, pa je bilo neophodno da budemo dobro organizovane.

Dobra energija i veselje na početku puta. Međutim, eto granice i čuvene žurke sa ata karnetom odnosno dokumentom koji je potreban za prenos robe. Izgleda da je cariniku bilo malo dosadno ili je baš uživao u društvu četiri žene, pa smo na granici provele više vremena nego što smo planirale.

Pokušao je da nas i impresionira svojim muzičkim znanjem „Je l prenosite violu da gamba ili violu da bračo?“ – našalio se carinik. A situacije sa carinicima u redovima sa kamiondžijama koji slušaju Zoricu Brunclik i oldtajm narodnjake, one što imaju postere golih žena u kabini, za posebnu su knjigu.

Stižemo u Sarajevo oko ponoći, taman da se lepo naspavamo. Probudilo nas je sunce i izmamilo na napolje. Suncem okupana Baščaršija živi od ranog jutra. U odnosu na ranije godine znatno je veći broj turista. Primećujemo i mnogo više ljudi koji prose, ima ih bukvalno na svakom koraku.

Wonder Strings kvartet Baščaršija pijemo kafu

Baščaršija je definitivno glavna atrakcija grada i sa preko hiljadu dućana veoma primamljiva. Svuda naokolo su fildžani, džezve, ćilimi, orijentalni nakit. Mi smo svoj dan započele uz domaću kavu i višnjevaču i tako smo neko vreme meračile kao lokalci. Zatim su usledili ćevapi, baklave sa šljivom, pistaćima, bademom i nutelom, a pita prelivena jogurtom za dezert. Posetile smo i mesto sa koga je Gavrilo Princip izvršio atentat na Franca Ferdinanda.

Živopisnost Baščaršije nas je potpuno zaokupila te smo do urbanog dela grada samo kratko prošetale.

Nastup u sarajevskoj Vijećnici

Nastup je počinjao u 18.30, tako da nije ni bilo mnogo vremena. Događaj se odvijao u prelepoj sali Vijećnice, građenoj u vreme austrougarske vladavine, u pseudo maurskom stilu čiji je izvor islamski stil Španije i Severne Afrike.

Vijećnica Sarajevo Wonder Strings kvartet

Okupljanje gostiju započelo je uz nastup solo violine uz matricu, naša Isidora je premijerno briljirala na ovom zadatku! Nakon toga krenuo je oficijalni deo programa. Svečanosti je prisustvovalo više od 300 zvanica te predstavnika medija, a tom prilikom predstavljen je novi vizualni identitet, poslovna strategija i korporativni identitet kompanije.

Ermin Bravo diriguje Radecki marš

Organizatori su prisutne upoznali sa novim planovima Vienna osiguranja u BIH, a čuveni Radecki marš označio je novi početak. Wonder Strings kvartet je na podijumu imao i pridruženog člana, glumac Ermin Bravo je dirigovao i pozivao publiku da se uključi, baš kao na tradicionalnim koncertima Bečke filharmonije.

Ermin Bravo i gudački kvartet Wonder Strings Radecki marš

Tačka je bila veoma simpatično osmišjena i izvedena, a nakon nje nastavile smo da sviramo klasiku i poznate pop rok hitove u našoj obradi. Ambijent Vijećnice je ovom prilikom bio glamurozan i ukrašen raznobojnim svetlima.

Kratko i – baklava slatko! To bi slogan ovog puta.

Dok smo napuštale svetiljkama obasjano Sarajevo u glavi nam je odzvanjao tekst Kemala Montena:

Pjesme svoje imaš

i ja ih pjevam

želim da ti kažem što sanjam

radosti su moje i sreća tvoja

Sarajevo ljubavi moja.

 

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar