Kako originalni postavljaju trendove i inspirišu druge

Original i varijacije na temu

Znate onaj osećaj kada vas neko iskopira? Potpuno ponovi neku vašu aktivnost, bez imalo truda da postavi drugi model ili promeni neki deo. Huh, u isto vreme to je potvrda da to što radite jeste dobro, ali ubrzo zatim stiže i neverica da neko može tako da funkcioniše.

Posebno u vreme kada je najlakše proveriti šta je copy, a šta paste

Bilo je puno reči o plagijatima u prethodnom periodu, ali preskočićemo tu temu iako smo i same često u poziciji da svedočimo da se naše aktivnosti plagiraju. Uvek pozdravimo to kopiranje sa slatkim osmehom jer znamo da publika ume da prepozna originalnost… i nastavimo da postavljamo trendove. 
Kao što će prodavci kopija parfema biti ubedljivi sa svojom pričom da su u bočicama mirisi isti kao originali, ali bez plaćanja brenda, nos će vam potvrditi drugačije. Uvek verujte svom nosu 🙂 
 
Vraćamo se na muziku. Varijacija odnosno postupak variranja neke melodijski i ritmički uobličene celine zasniva se na promeni ritma, tonaliteta, tempa i slično, ali tako da osnovna tema ostaje prepoznatljiva. Sigurno ste već čuli za izraze tema s varijacijama ili varijacije na temu, a neke od najpoznatijih u klasičnoj muzici su Elgarove Enigma varijacije, iza kojih stoji jedna neobična priča
Često se motivi i teme iz klasične muzike citiraju u pop-rok hitovima ili koriste melodije inspirisani klasikom. 
 
Evo je lista sa pop-rok pesmama za koje verovatno niste znali da su inspirisane klasikom!

All By Myself Eric Carmen

Ovaj pop-rok hit iz 1975. inspirisan je čuvenim Drugim klavirskim koncertom Rahmanjinova. Original je nastao početkom istog veka, 1901. godine. Zanimljiva kombinacija!

Go West Village People

Prva verzija pesme Go West, grupe Village People iz 1979. slična je Pahelbelovom Canon in D. Izabrale smo Pet Shop Boys obradu.

Old Money Lana Del Rey

Iako nije doživeo planetarni uspeh kao neke njene druge pesme, puno se pričalo o ovoj stvari. Između ostalog i to, da u sebi sadrži temu iz filmske muzike Romeo i Julija, Nina Rote.

Procol Harum A Whiter Shade of Tale

Da li ste nekada čuli kompoziciju Air on the G string, Johana Sebastijana Baha? Ako niste, preslušajte je i recite nam da li vam ipak zvuči sasvim poznato…

This Night Billy Joel

Ova pesma je inspirisana Betovenovom Patetičnom sonatom odnosno Sonatom br. 8 za klavir. Betoven je komponovao sa 27 godina, 1798. godine, a moderni hit nastao je 1984.

Lady Gaga Bad Romance

Evo i baroka u lošoj romansi – Bahova Fuga u b-molu, iz zbirke The Well Tempered Clavier. Bah je komponovao 1722, a Lady Gaga 2009.

Elvis Presley It’s now or never

Sasvim očigledna inspiracija Elvisa Presleya bila je sjajna arija O, sole mio. Nije ni čudo, obrada ove napolitanske pesme je veoma česta, a jednom prilikom je svirana i umesto himne Italije, na ceremoniji otvaranja Olimpijade 1920.

Queen Its a Hard Life

Pa ko bi drugi bio insirisan operom, ako ne Fredi Merkjuri? Grupa Queen je pozajmila melodiju Vesti La Giubba iz opere Pajaci, Ruđera Leonkavala.