Fina muzika za vaše venčanje

Fina muzika kvarteta za fine svadbe

Kako unajmiti gudački kvartet za vaše venčanje
Koji je repertoar najprikladniji za fino venčanje

Šta sve treba da znate kada unajmljujete gudački kvartet i slične bendove za svadbu

Nedavno je Wonder Strings gudački kvartet unajmljen da svira ceremoniju venčanja. Klijent je uspešan poslovan čovek i ekspert u svojoj oblasti. Nakon što smo se dogovorili oko satnice, mesta sviranja, honorara, usledila su čuvena pitanja:

”Vi ste kvartet? A koliko vas ima?”

”Koliko vam je onda stolica potrebno?”

”Zašto vam je potreban suncobran? Pa nećete se istopiti od malo sunca?” (Instrumenti su, znate, vrlo osetljivi na atmosferske prilike)

”Da li možete da budete obučene tako i tako?” (Ne, ne nosimo duboki dekolte i kratke suknje.)

”Da li imate na repertoaru nešto od Saše Kovačevića?”

Ovo poslednje nateralo me je da napišem ovaj tekst.

Ko obično angažuje kvartet za venčanje?

Klijentela koja unajmljuje gudački kvartet za venčanja veoma je raznovrsna. Namera je da samo venčanje dobije na eleganciji i finoći, a gudački kvartet klasična muzika su pravi izbor za to. Ima ljudi koji prilikom unajmljivanja gudačkog kvarteta za svadbu tačno znaju šta žele i zašto unajmljuju baš ovakvu vrstu muzike i sa njima je divno sarađivati.

fina muzika kvarteta za vaše venčanje

 

Ima onih koji ništa ne znaju o tome ili vrlo malo, a to i priznaju i rado se prepuštaju sugestijama. Sa njima je saradnja, takođe, divna. A ima onih koji ne znaju ništa, ali misle da znaju. Oni su najgori. To su oni koji prilikom izvođenja najlepših i najpoznatijih kompozicija pitaju: ”A je l’ može nešto brže i poznatije? Na primer nešto od Bitlsa?”

Svirajući venčanja imale smo niz komičnih situacija – tražili su nam da sedimo na helijumskom balonu dok sviramo, da improvizujemo na licu mesta dok u pozadini ide film o Džozefini Bejker (da, govorimo o venčanju). Jednom su nas pozvali sa pauze da sviramo dok su mladenci sekli tortu. Na jednoj svadbi smo nastupale uz latino, plesače, KUD, a postojao je čak i voditelj programa. Prisustvovali smo svetom činu u kojem su mladenci odlučili da uzmu po deo prezimena jedno od drugog i spoje se u jedno, jedinstveno. Jednom nas je mladina majka, i to dok smo svirale O Sole mio, pitala da li znamo nešto italijansko.

Zato mislim da nije loše informisati ljude koji traže finu muziku za svadbu na šta da obrate pažnju prilikom odabira benda i koja je zapravo funkcija gudačkog kvarteta na venčanjima.

U kom delu venčanja je najefektnije da svira kvartet?

Da bih objasnila otkud gudački kvartet u obredima venčanja, moram prvo da se osvrnem na bitnu razliku između pravoslavne katoličke crkve po pitanju muzike. Katolička crkva u svojim obredima dozvoljava instrumentalnu, kao i polifonu muziku (muziku sastavljenu od dva ili više melodičnih glasova). Obredi u katoličkim crkvama se izvode uz pomoć orgulja. Ako nema orgulja, ili je venčanje na otvorenom, unajmljuje se najčešće gudački kvartet ili neki drugi sastav.

Za razliku od katoličke, pravoslavna crkva ne dozvoljava korišćenje instrumenata pri crkvenim obredima već samo jednoglasnu, vokalnu muziku koja obezbeđuje jednostavnost i čistotu bez čulnih elemenata. Običaj da se kvartet iznajmljuje za venčanja na ovim prostorima došao je sa Zapada.

fina muzika svadbe prvi ples

Mladenci najradije unajmljuju finu muziku i gudački kvartet u periodu između crkvenog građanskog venčanja, kada gosti dolaze iz crkve u restoran gde će se održati građansko venčanje i svadbeno veselje. Želja je da to bude tiha, nenametljiva muzika ali ipak interesantna gostima. Zbog toga se od repertoara uglavnom traži romantična muzikaevergreenlight jazz, stranci najviše vole klasičnu muziku, a sve češće se traži i pop-rok repertoar.

Ono što je najlepše je kada mladenci unajme gudački kvartet za prvi svadbeni ples, obično to bude valcer ili neki tango. Moderni mladenci vole da kvartet svira rok i pop repertoar, ali ako mene pitate za savet uvek sam za ono sto je elegantno i romantično, classy: malo arija, po neka napolitanska pesma, filmska muzika (recimo valcer iz filma Amarkord), obavezno tango, malo evergrina, light jazz, What a wonderful worldStrangers in the nightBesame mucho, latino zvuk Devojke sa Ipaneme, šampanjac i ugođaj je potpun.

Postoje slučajevi kada se fina muzika i gudački kvartet unajmljuju i za celo venčanje pa je onda kombinacija repertoara pravi izbor. Za svadbe koje dugo traju, Wonder Strings preporučuju nastup sa perkusionistom, jer je veoma efektan i po dinamici može da obavlja funkciju pravog benda za svadbu.

Šta je sve na repertoaru kvarteta?

Wonder Strings za ovakve prilike imaju i specijalan muzički repertoar za svadbe koji se sastoji od najpoznatijih numera klasične muzike. To su uglavnom kompozicije duhovnog i svečanog karaktera, delovi misa, kantata, oratorijuma, himne, arije, kanoni…Neke od njih su Canon in D – Pachelbel, Air– J. S. Bach, Ave Maria– Bach/Gounod ili Schubert, Trumpet tune – Purcell, Trumpet voluntary – Stanley, Jesu of joy of man’s desiring – Bach, Here comes the bride – Wagner posebno je popularna dok mlada izlazi, Wedding march – Mendhelsson, koju najčešće sviramo kada se ceremonija završi, Winter – Vivaldi, Meditation – Masne, i mnoge druge kompozicije.

Repertoar gudačkog kvarteta, ali i ostalih Wonder Strings sastava, često ažuriramo, pa je za najnovije informacije i liste pesama najbolje proveriti stranicu RepertoarVeliki broj snimaka dostupan je i na našem Youtube kanalu, neki od njih su studijski, dok je većina uživo sa različitih nastupa i koncerata. Kliknite ovde da pročitate i naše predloge za 2020, donosimo vam top 10 pesama za venčanje u 2020 godini, po svetskim istraživanjima!

Osim repertoara vodimo računa i o našem pojavljivanju, te imamo i specijalne haljine za venčanja kreatorke Bojane Nikolić Nevene Nićetin, kao i cipele za venčanja Marry Ed i cipele Lilu kreatorke Danijele Biškup.

kvartet muzika za venčanje

Koji sve akustični sastavi postoje?

Pored gudačkog kvarteta, za kojim je najveća potražnja, Wonder strings na ponudi imaju i druge bendove koji su odličan izbor za svadbe i venčanja kao što su dve violineviolina i violaviolina i violončelotrio koji čine violina, viola, čelo, a tu su i sastavi sa flautomgitaromharfom i perkusijama.

Neka od mesta za venčanja na kojima smo najšešće svirali su Hotel Square NineSonata Open Concept, Akacia Open Concept, Diamond Garden, Club Easy, restoran ĐurđevdanJahting klub Kejrestoran FranšLava BarVila Jelena, restoran GlamurKalemegdanska Terasa…

Kontaktirajte nas da napravimo fin predlog muzike za vaše venčanje!

Aleksandra Popović
Osnivač i član Wonder Strings kvarteta
Violinista u simfonijskom orkestru RTS

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar